Barcelonatips till parfumistas: i katedralens skugga doftar det gudomligt från La Basílica Galería Perfume och The Perfumery

En dag fick jag egentid i Barcelona och promenerade runt bokstavligt talat hela dagen. Stannade till, åt en chokladdoppad donut, promenerade lite till, kollade in i affärer, köpte nåt smink, fortsatte gå, tog en kaffe… Sådär höll det på. När jag närmade mig Barri Gotic insåg jag att jag gick i cirklar på exakt samma gator som jag alltid gått på, och tänke att jag vid nästa korsning ska ta av åt motsatt håll än min instinkt säger mig. Så jag hamnade på några riktigt trånga gator runt katedralen Santa Eulàlia och hittade inte bara en – utan TVÅ – nischparfymerier i två intilliggande kvarter!

La Basílica Galería Perfume
Carrer de Sant Sever 8 – närmaste metrostation: Jaume I – hemsida

La Basílica Galería är ett galleri med samtida konst, konsthantverk och smycken från Barcelona, och de har en liten filial rakt över gatan med enbart parfym. Jag steg in där och satte andan i halsen – jag hittade parfymer som jag annars bara läst om! Det var minst sagt överväldigande och jag blev inte klokare alls av att gå och dofta, det var helt enkelt lite för mycket och det optimala vore ifall jag hade kunnat planera och vara lite mer strukturerad under besöket. Nu var jag inte beredd alls och hattade från hylla till hylla utan någon som helst idé om vilken riktning jag skulle ta, så till slut gav jag upp. Jag fotade lite och gjorde en mental notering om att nästa gång jag är i Barcelona, då jävlar!

Det är ingen poäng att skriva ut vilka märken de hade i sitt sortiment, för de hade allt. Men ja, några from the top of my head: Montale, Xerjoff, Histoires des Parfums, Mat et Len, Arquiste, Humiecki & Graef, Santa Maria Novella (japp, tydligen finns de inte bara i Rom och New York), Profumi del Forte… osv osv. Bliss!

P1070939 P1070941
P1070943P1070950P1070944P1070949P1070946P1070962

The Perfumery
Baixada de Santa Eulalia 3, närmaste metrostation: Liceu/Jaume I – hemsida

Ett litet stenkast från La Basílica Galeria ligger The Perfumery, så du har alltså TVÅ fantastiska nicheparfymerier inom fem minuters krypavstånd i Barri Gotic. Faktiskt helt otroligt. The perfume-per-cubic litre-ratio är riktigt bra här, om en säger. Om en jämför dessa två butiker är den förstnämnda större och har kanske aningens mer kända och ”lättillgängliga” märken (mycket stora citattecken här, eftersom att jag själv kände till typ en tredjedel av deras utbud), och The Perfumery är mindre, familjeägt och har i sitt sortiment nästan uteslutande parfymhus jag inte hört om innan. Här finns även Jack, butikens egna lilla shop dog. lilheartgrlilheartgrlilheartgr

P1070991 P1070964

P1070976

P1070971 P1070979 P1070977 P1070985 P1070970 P1070984 P1070989 P1070990 P1070987

4 Kommentarer

  1. fan asså jag tycker det är SÅ svårt att köpa parfym i butiker. jag har alltid nån vision av att gå omkring och låta Intrycken styra nåt härligt intuitivt impulsköp, men lämnar dom där butikerna med enbart förvirring och lätt ångest. det har väl lite att göra med att jag gjort ett par felköp (i backspegeln) som jag älskat vid första intrycket men snart tröttnat helt på, och dels att det handlar om så mycket pengar (niche kan ju verkligen vara HUR DYRT SOM HELST). sen är det för många dofter, min näsa tröttnar och allt blir bara ett parfym-mos till slut (och då har jag t.o.m. råka köpa nåt med smutsig patch i basen AKA min hatnot). för mig blir det mest denna procedur: ett litet prov, sen en ~5ml dekant och först efter det – väldigt sällan – en hel flaska. gotta love internet!
    (fast obs också att jag har en lång lista på väldigt populära noter som jag inte klarar av alls eller är väldigt skeptisk till. ex: patchouli, ros, musk. gillar mest söta gourmander, vita blommor och ibland nåt riktigt kallt, rökelse, metall. älskar mjölkiga noter och banan som en bäbis)

    • Ja det är helt klart svårt att köpa parfym på stående fot! Ingen seriös parfymbutik förväntar sig att det går. Det är ba så ljuvligt att vandra runt och nosa. Håller för övrigt med om att rosnoter är svåra, iallafall när de får dominera… isåfall ska de vara kalla och vattniga tycker jag! ÄLSKAR precis som du söta gourmanddofter, mitt senaste köp är Jo Malone Blue Agave & Cacao (fakkin BOMB!!), och mjöliga/gräddiga/nötiga noter. Mmmmm…

  2. Mitt fredagsmys; lusläsa din blogg och bara götta sig, läsa om recensioner, läsa nytt. Plus bränna hål i plånkan på Eleven.

    Löve jo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.