LÄSARFRÅGA: Fet hy 101

**Inlägget innehåller annonslänkar**

Felicia skriver:

hej!! hoppas denna kommentar ej stör i plugget MEN har nyss börjat läsa din blogg och en helt ny värld har öppnat sig, på riktigt. har aldrig varit intresserad av varken hudvård eller smink, men nu såå! vet ej om det är bra eller dåligt för min plånbok men älskar iaf din blogg!! vet ej om du gör sånt här, dvs svarar på läsarfrågor, men tänkte göra ett försök iaf? som sagt har jag aldrig varit intresserad av sånna här grejer o alltid använt samma foundation o köper alltid bara billigaste mascaran, men jag tänkte kolla om du har något tips på bra foundation för någon som mig. den ja använder är matte mousse foundation från maybelline, ljustaste versionen då jag är extremt blek. jag har ganska röd/rosa hy och den passar inte mig 100% egentligen, men ja, har ej orkat engagera mig och har ej vågat testa o bli besviken o fattigare. du förstår! har även rätt fet hy och får finnar ganska lätt, därför känns inte denna foundation särskilt bra egentligen då det känns som den täpper till huden väldigt mycket.

sen undrar jag, vad någon med min hy ska ha för hudvårdsrutiner. alltså, jag vill ju ta hand om min lille hy men har ej så mkt ork till att hålla på o smörja o skrubba, så, vad är liksom viktigast? jag försöker tvätta bort smink varje kväll med någon tea tree-grej från body shop men mer än så blir det typ inte. har du t.ex. någon måste-produkt?

förlåt för mycket text o så men när jag läser din blogg känner jag bara ”teach me!!” . så tipsa gärna om du pallar men känn apeslut ingen press, kommer fortsätta läsa o älska lika mkt i vilket fall, puss!

wpid-1427098152519.jpg
Hej fina Felicia! Tack för awesome kommentar, detta är en dröm att sätta tänderna i! Alla är välkomna på denna resa. Häng med *viftar med armarna*! Ovan ser du ett Konstnärligt Stilleben som jag satt ihop till dig, uppdelat i tre kategorier. Från vänster:

1. Grundläggande hudvård för fet hy
2. Bonusprodukt för den som har lust och råd och vill ha ordentligt förbättrad effekt
3. Smänk

1. The basics

Av din fråga uppfattar jag det som att din hudvård består av att endast tvätta av sminket (rätta mig om jag har fel!). Lord knows att även jag är där ibland, men tro mig – för vi har samma hudtyp – det blir så himla HIMLA mycket bättre av att göra mer än så. Jag tycker därför att du ska satsa på en produkt vars enda syfte är att ta bort smink och som är lätt att använda för de där lata dagarna då en faktiskt inte pallar mer. Men det är alltid bättre att ÅTMINSTONE ta bort sminket ordentligt med nåt som inte torkar ut. Ett bra budgettips är Garnier Micellar Cleansing Water. Jag köpte min på ÖB för en femtilapp men den finns på massa andra ställen också, tänk H&M, Åhléns, ICA Maxi, osv. Jag använder detta med en bomullsrondell och stryker av allt smink.

Nästa steg är att rengöra huden. Att ta bort smink och rengöra huden är inte samma sak, speciellt inte för oss med fet hy och tendens till finnar. Jag har efter många års hudmisshandel bytt från uttorkande, löddrande rengöringar (t.ex. just den från The Body Shop som du använder) till icke-löddrande varianter. Det finns en uppsjö av dem – mjölk, balsam, kräm, gel, olja – och de är mycket snällare mot huden. Mitt tips till alla er oily skinned stars är Mario Badescu Enzyme Cleansing Gel (159 kr på Eleven). Den löddrar inte alls, men rengör väldigt effektivt. Och inte ett spår av fnas eller obehag efteråt.

Ett absolut måste är att smörja in sig. Och inte med nån tunn och fattig jävla gelé, utan en krämig kräm med solskydd! Min stjärna och hjälte är Mario Badescu Oil Free Moisturizer SPF 30. Jag har skrivit en (tydligen mycket uppskattad) recension av den här.

2. Bonusprodukter för extra effekt och sexiness

Användandet av dessa produkter beror helt på budget och ork. Det som är självklart för mig, som är slightly obsessive när det kommer till hudvård, är totalt onödigt för nån annan. Jag skulle t.ex. kalla dessa produkter för absoluta måsten egentligen, men jag fattar att det är orealistiskt för nån som inte har samma intressen och prioriteringar som jag. Men kommer en på sig själv med att vilja unna sig nåt som tar hudvårdsrutinen till en extra nivå, keep on readin’!

Den produkttypen som gör enskilt störst skillnad för fet hy är enligt min uppfattning BHA-syror. Det är en peeling utan skrubbkorn, som med hjälp av salicylsyra penetrerar porer och lösgör flott och döda hudceller osv. Du kan läsa mer om den i denna text jag skrev för Nöjesguiden. En bra början är Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Gel (ca 350 kr på Skincity). Du smörjer in dig med den innan serum och/eller fuktkräm.

Which brings us to serum… En fet hy behöver fukt men inte så jävla mycket fett. Jag letade jättelänge efter ett bra fuktserum som inte täpper till porer och till slut föll lotten på Clarins HydraQuench Intensive Serum Bi-Phase (519 kr på Skincity). Den är svindyr men jag älskar den och kommer tyvärr behöva ruinera mig igen när den tar slut.

3. Smänk

Jag tror att du gör rätt i att vara skeptisk mot Maybelline Dream Matte Mousse Foundation, har typ aldrig hört någon som gillar den? De där mousseprodukterna från Maybelline verkar generellt rätt utskällda för att de är dåligt formulerade. Jag har tagit fram tre andra basprodukter för tre olika tillfällen som du kan kolla in istället: Maybelline Dream Pure 8-in-1 BB Cream (119 kr på Nordic Feel) för de där dagarna då du inte pallar lägga foundation utan bara vill ha nåt utjämnande. Extra plus för att den innehåller salicylsyra. Jag har recenserat den här. No7 Beautifully Matte Foundation (175 kr på vissa apotek) för en bra vardagsfoundation med medelhög täckning och ändå rätt bra på att hålla hyn matt. För de tillfällena du vill ha helt jävla perfekt hy kan du använda Revlon ColorStay (159 kr på Eleven). Det är en foundation med mycket hög täckning och den håller huden matt hela dan. Jag som älskar att spackla mig använder ofta denna som vardagsfoundation, vilket många säkert tycker är förfäääärligt för att nAtUrLigT äR VaCkrAsT, fuck them säger jag. Om du vill spackla – gör det!

Alla dessa foundations innehåller SPF 15, vilket är ett stort plus. För bästa resultat bör du använda en rund makeupsvamp, t.ex. Beauty Blender (ca 200 kr) eller Real Techniques Miracle Complexion Sponge (ca 90 kr).

För oss flottisar räcker det sällan med bara foundation, utan vi måste pudra ovanpå för att hålla flottet i schack. Jag har helt slutat med färgade puder och använder bara opigmenterade diton, och min absoluta favorit är såklart By Terry Hyaluronic Hydra-Powder (430 kr). Fuckin stjärna. Även denna är svindyr, men du kommer inte behöva köpa nån ny på säkert två år.

Hoppas dessa tips gav dig lite inspiration till att levla din ansiktsrutin!

Xoxo,
flottdrottningen

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

18 Kommentarer

 1. Åh, älskar det här! *tipsjunkie* Jag har börjat använda Paula’s Choice AHA-gel och undrar om jag kanske borde köra lite BHA också, typ ta dem varannan dag? Har inte särskilt problematisk hy, men nån finne ibland blir det ju. Tror du att det blir för mycket exfoliering?

 2. Det här är så bra!! Mvh en till beauty noob :hearteyes:

 3. kära whinar <3 varför ska en inte ha ansiktstvål som löddrar? jag har typ halvfet hy/blandhy och använder soapless gel från Avéne men den löddrar, så funderar på att byta till den du tipsar om här pga i samma prisklass. har du provat avéne och vad säger du om det märket?

  • Jag har faktiskt haft just Soapless Gel Cleanser från Avéne och den är go, men jag tycker att den torkar ut mer än vad den behöver. Det är ofta fallet med löddrande rengöring. Om du inte känner att din hy har attitydsproblem på det sättet som min har (torr men flottig) är det såklart bara att tuta och köra!

 4. Halloj! Här kommer en eventuellt lite unrelated fråga men: tycker du Beauty Blendern och Real Technique Miracle Complexion Sponge är likvärdiga? Har varit sugen på BB (har hört att spraya den m Fix+ för att applicera foundation/concealer ska vara AMAZE), men pris + ej orkat beställa på nätet har hindrat. Stod och fingrade på RT’s version på H&M häromdagen men ville inte köpa utan att veta om den är lika bra. Har du någon uppfattning om det? (PS älsket på att det känns som en kan fråga dig om allt sånt här och du bara VET pga har provat allt <3 )

  • Jag har både BB och RT och jag tycker att båda har sina fördelar. Den uppenbara fördelen med RT är ju att den är MYYYCKET billigare, typ halva priset om inte mindre? Sen har den en form som är lite mer mångsidig, med en rakskuren sida som är bra för att komma åt kring näsvingar och under ögon osv. Däremot är det något alldeles speciellt med finishen en får av BB. Det blir så himla perfekt bara. Även de mest kakiga och täckande foundations ser ut som silke med en BB. Fattar dock om en tycker att 200 kr är för dyrt för en svamp – asså jag vet inte om jag själv skulle köpt en vanlig sminkborste för det priset?? Men en skumgummisvamp är inga problem tydligen haha…

 5. är ingen flottis själv utan har snarare blandhy åt det lite torra hållet, men apropå produkter med mkt fukt i: jag brukar använda en ansiktsgel från lumene som heter arctic aqua moisture booster, innerhållar bl.a. hyaluronsyra som ju binder fukt. ingen magisk produkt liksom men bra budget tycker jag! typ 129 spänn eller nåt sånt. använder den under ansiktskräm.
  sen är jag även nyfiken på att testa ett serum från vichy, aqualia thermal serum, också med hyaluronsyra. tror det går på runt 300 spänn.

 6. åh så himla fint att du tar dig tid för att svara såhär bra, tack!
  ska verkligen prova de produkter som plånboken tillåter, men den här Mario Badescu Oil Free Moisturizer blev jag särskilt sugen på då jag aaldrig testat något som har med *smörja in* att göra, men när ska man liksom använda den? på kvällen när man tvättat av smink eller på morgonen innan smink?
  tack igen!!

 7. Hmm kanske är väldigt olika på olika hud hur produkter funkar men jag har testat BB:n och samma foundation som du tipsar om från apoteket och båda åkte faktiskt ner i papperkorgen ganska omgående pga blev såå flottig av dom. Har blandhud med tendens till finnar ibland och blir blank efter lunch typ. BB:n gjorde min hud flottish och foundationen (palla stava?) la sig i alla veck och såg typ smutsig ut på mig.

  Men ah det är väl därför en också testar massa nytt och alla har sina favoriter när det kommer till smink. Min nya favvo är Lumene Nude foundation, det håller på att konkurrera ut dior 4-ever som är helt grym men lite för täckande och på gränsen till för fet.

  Asså bästa tipset som du skriver e ju helt klart att köra med rengöring som inte torkar ut även om en har fet hy, det är SÅ BRA, fan vet inte hur många gånger en trott att det ska torkas ut bara för att huden är fet. så blir den skitirriterad och blir ännu fetare.

  • Gud vad intressant med Lumeneprodukten! Blir rysligt nyfiken nu. Det är en jävla konstart att formulera en foundation för flottisar, och det märks ju att företagen börjar lägga mer fokus på det nu! Det har säkert med västerländsk livsstil att göra, fler får ansträngd hud med över- eller underproduktion av sebum och allsköns plitor och bovar… nå, det tvingar företagen att up their game! Technology y’all..! Vet inte om detta var ett svar på din kommentar men hm, det är söndag…

 8. awesome tips. har själv varit svinsugen på revlon colorstay men har inte vågat pga på eleven står det att alla är ganska rosa i undertonen? vilken nyans har du? tänker att vi är *typ* snarlika i hudtonen.

  • Jag har Sand Beige! Så pass sjukt köp för det var en ren chansning, hello idiot-Annahita som impulsköper foundation utan att ens ha provat ut färgen… Har definitivt outstayed my welcome på impulsköptståget… Men den passar perfekt, kan inte tänka mig att jag borde haft en annan nyans i den serien. Tycker inte att den ser särskilt rosa ut!

 9. Hej Gurun!

  Ok, jag gjord’et, köpte serumet. Eeek! Men vad gäller applicering? Morgon: serum och sen fuktkräm typ Mario B spf? Kväll: BHA/AHA och sen serum? Eller BHA på morgonen med? Hjälp en n00b som kände att det var dags att steppa up hudvården lite. Puss och tack!

  • Åh hurra! Detta serum är så mysigt! Tänk såhär angående applicering: serum innan fuktkräm. That’s it! Obs att en inte behöver en separat fuktkräm när en använder Mario Badescu-krämen jag skrivit om i detta inlägg! Den är en fullständigt kompetent fuktgivare på egen hand. ☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.