Om en olja fit for a queen och en liten rant om rasistisk historieskrivning

alqvimia queen of egypt
På Daisy Beauty Expo fick vi träffa den lilla Östersundsbaserade salongen och webbshoppen Turkos, som är svensk distributör för spanska spamärket Alqvimia. Jag föll stenhårt för deras hela koncept: estetiken, filosofin, urvalet av dofter, allt! Jag fick med mig två kroppsoljor, bl.a. den extremt lyxiga Reina de Egipto. La Reina tycker inte att torr hud är ett skämt och fixar till det på en gång; armbågar, knän, rubbet. Även fötter. Ja, jag har smetat in olja på fötterna. Doften är så in i helvete fin, med myrra och rökelse i en tydlig bas av mandel och pomerans (LOL var tvungen att googla vad ”bitter orange” var, har nu lärt mig detta en gång för alla!). Doften har suttit kvar i flera timmar nu och jag skulle nog inte använda denna om jag har tänkt ha parfym samtidigt, eftersom att denna har sillage så det räcker och blir över.

Alqvimia är intressant ur andra perspektiv också. På sin hemsida ställer de upp följande värderingar: alchemy (hmm), 100% natural cosmetics (vad nu det betyder), health, feminine energy och human scale economy. Ang ”feminine energy” skriver de:

After centuries of living under patriarchal values, such as competition, domination, direction, subordination, etc, which have brought us to our current world circumstances, a change is in the air, one that is growing in strength with each passing day.

Älskar detta. De klandrar ju patriarkatet rätt ut för ”our current world circumstances”. Pretty neat.

Alqvimia Queen of Egypt Body Oil finns att haffa här, 150 ml för 619 kr. Dyrt, ja. Men det verkar ju som att kvalitet kostar pengar nuförtin!!!!!!!

Detta inlägg innehåller pressprover. Det betyder att jag inte betalat för den med egna pengar, men åsikterna är helt och fullt mina egna och påverkas inte av tredje part.

PS.

Förresten. När vi ändå pratar om egyptiska drottningar: vi är vana vid att se dem med ljus hy, blåa ögon och endast iklädda kilovis med guld. Enligt europeisk historieskrivning blir alla coola och betydelsefulla personligheter plötsligt ljushyade och blåögda, egyptiska drottningar och faraoner är inga undantag.

For reference, såhär kan egyptiska drottningar se ut:

Huda Shaarawi, suffragett och grundare av Egyptens Feministiska Union. Prinsessan Fawzia Fuad av Egypten (här sin dotter, lilla prinsessan Shahnaz), som genom sitt äktenskap med shah Mohammad Reza Pahlavi var drottningen av Iran medans andra världskriget rasade där utanför.

De ser inte ut såhär:

Vilket är så LOL eftersom att det är exakt dessa bilder som reproduceras i all evighet. Bruna och svarta historiska personer blir vita för annars kan inte folk relatera till dem och fascineras av dem! Simpel rasistisk logik.

5 Kommentarer

  1. Måste öppna min så fort jag kommer hem i dag! :hearteyes:

  2. Underbart skrivet 🙂 ! Älskar också din betraktelse över förvitningen av Egyptens drottningar och Faraoner. Jo, jag vill bara berätta att Alkemi är något ganska praktiskt också, utöver att finna den innersta essensen. Handlar inte bara Guldet 😉 Det är ett sätt att hantera råvaror, inget kastas (läs allt av växterna tas till vara- även växtens aska med spårmineraler etc.) och det får ta tid att låta växter ligga och dra i oljorna. En vördnad för allt på vår jord.
    Kramar från Jämtland <3

  3. Pingback: Racism | Pearltrees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.