Krama ur det sista livet ur dina dyra doftljus

Att vara en doftljusaficionada är ingen billig historia. Ganska snabbt inser en att konceptet ”billigt och bra” typ inte existerar i doftljusens värld; antingen doftar de inte alls eller så får en migrän (ett undantag tho: IKEA har faktiskt superfina vaniljdoftljus som inte doftar kräk). När det dyra vaxet börjar brinna ut och bottnen blottas kommer också pengaångesten: ”Spenderade jag verkligen x kr på parfymerat vax i en fin burk?” – ja, det gjorde du och DET ÄR INGET ATT SKÄMMAS ÖVER *startar stödgrupp*.

Nä, men allvarligt talat så är det – iallafall för mig – inte helt oviktiga faktorer för själslig zen att hemmet det inte stinker. I’m human that way. Och har jag spenderat x kr på det där dyra vaxet kan jag liksom inte slänga bort det sista krafset i botten bara för att veken inte når längre, fan det kan ju vara typ en femtilapp worth of ljuvlig doft! Tur att det finns ett svinenkelt sätt att förlänga livet på ljuset.

Du behöver:

• Nästan nedbrunnet doftljus som du inte klarar av att slänga pga kärlek
• Vanliga värmeljus
• En stor och en liten skål som tål värme
• Liten skopa/kaffemått/slev/whatever
• En liten kniv
• En bricka

1. Skrapa ur resterna av doftljuset med en liten kniv och lägg i den lilla skålen.

2. Peta bort aluminiumkåpan och lossa veken ur några värmeljus. Lägg det vita stearinet i den lilla skålen.

image

3. Gör ett vattenbad! Ställ den lilla skålen inuti den större och koka upp vatten. Häll försiktigt ner det heta vattnet i den större skålen, var noga med att inte få ner vatten på stearinet.

4. Vänta på att stearinet hettas upp och mjuknar och rör runt försiktigt för att få stearinet att smälta ihop. Om du är otålig kan du försiktigt dela det vita stearinet i småbitar så smälter det fortare. Fortsätt röra tills allt har smält ihop. Detta kan ta en stund och värmeljusens stearin smälter mycket långsammare än doftljusens vax. Be patient, young padawan!

image

5. Placera de gamla vekarna från värmeljusen i mitten av aluminiumkåporna. Ställ dem gärna på en bricka så blir de lättare att flytta på sen när de ska svalna.

6. Skopa försiktigt upp den flytande sörjan och häll ner i kåporna. Se till att veken är centrerad.

image

Fr. v: Voluspa Makassar Ebony & Peach, Byredo Bibliothèque och Muji Log fire med lite flingor av Santa Maria Novellas tobaksljus. Mmmmm.

7. När du precis hällt ner det smälta stearinet i aluminiumkåporna är det helt flytande och det är lika bra att bara step back och låta det stelna nån minut innan du överhuvudtaget flyttar på brickan. Så step back. Kanske har du fler doftljus som du vill skrapa ur, upprepa isåfall steg 1-6 medan du väntar på att den första omgången stelnar.

image

8. När ytan mattats av litegrann är de stela nog att flytta på utan att skvimpa över och drälla ner. Ställ dem på balkongen, i kylen eller bara nånstans där de får stå ifred.

image

9. Muhfuckin klart! Om du har tur passar dina nya värmeljus i det gamla glaset, rengör det isåfall och använd det igen som en fin ljuslykta (jag äcklas verkligen av mig själv i denna DIY-svada men jag behövde dela med mig okej!!!). Dessa små kompisar doftar inte lika mycket som ursprungsljuset, men det är fan så mycket göttigare än att slänga allt fint doftvax och bara ha vanliga doftlösa värmeljus!

wpid-1422465090937.jpg

5 Kommentarer

  1. Om jag bara känt till dethär tidigare! Får väl trösta mig med att jag i framtiden vet hur jag får lite mer användning ur alla mina doftljus 😀

  2. Jag vågade mig på att göra egna doftljus inför senaste julen, tänkte att det var bra julklappar och att man kan få ösa på med så mycket doft man känner för, har alltid haft såna billiga i princip doftlösa doftljus (lol). Dock blev mina rätt doftlösa också (lol lol) men värt ett försök igen. Man kan ju både köpa såna essentiella oljor på typ hälsokost och använda sig av the real deal parfym (ej EDT). Älskar DIY-känslan på detta inlägg 🙂 🙂

  3. Hej, superbra tips! Jag förstod inte varifrån du fick vekarna bara?

    Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.