Youtube-tips: Om djurtester och konsumentmakt

Therese Lindgren levererar detta kloka inlägg i samtalet om s.k. ”konsumentmakt” inom skönhetsindustrin och hur djur far illa. Kontentan: vi kan inte konsumera oss till en bättre värld. Valfrihet är en illusion.

Med det sagt behöver du ju inte skita i allt, eller sluta ställa krav. Eller sluta söka efter produkter som tillverkats mer i enlighet med dina värderingar. Men det kan vara bra att tänka på att det är onödigt att skuldbelägga sig själv och andra för saker vi i slutändan inte kan påverka om lagstiftning och beslutsfattare sviker. Du kommer aldrig att kunna konsumera på ett 100% hållbart och etiskt sätt så länge som världen ser ut som den gör, för det kommer alltid finnas sånt som aldrig kommer till konsumentens kännedom. Jag fattar att jag framstår som cynisk, men ni hajar nog vad jag menar. Som enskild konsument är din makt extremt begränsad, det är knappt att jag ens vill använda ordet makt. Det känns bara så banalt att våra enda verktyg som konsumenter är antingen efterfrågan eller bojkott – jag tror på stenhård global och juridiskt bindande djurskyddslagstiftning. Det kan säkert kallas för företagarfientligt och skadligt för tillväxten, men sånt är inte en prioritet för mig. 🙂 Jag tror inte på tillväxt till varje pris. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.