Costinel

wpid-1418320338323.jpg

I den här tunneln vid Hökarängens tunnelbanestation brukar Costinel sitta. Han är en romsk man i 30-årsåldern från Rumänien och han skramlar med sin kopp och säger ”Hej tjena” och ”Please kronor” till de som går förbi. De flesta tittar inte på honom. En gång var det en person som började skrika åt Costinel att hen ska döda honom, att han borde dra härifrån, osv. I samma veva dök dock vår granne upp och började vråla ”Håll käften din jävla rasist!” till plågaren – då kände jag att jag hjärtar Hökarängen på riktigt. Här är förresten en annan Hökarängsbo som hjälpt Costinel.

Men varje dag i ett och ett halvt år har jag sett honom där, när jag hastat förbi till eller från tuben. Varje dag. Hur kallt eller varmt eller pissigt det än är. Så ofta som jag har så ger jag honom småmynten som ligger och skramlar i min ficka. Så ofta som jag kan stannar jag och småpratar med en mix av teckenspråk, engelska, svenska, improviserad mimteater, Google Translate och typ charader. Genom den här hemsnickrade kommunikationen har jag snappat upp att han har en fru som heter Vali (”my lady” säger han och pengar på ringen på hans finger) och två små döttrar. Vali är också här i Sverige och döttrarna är kvar därhemma. Han frågar mig hur jag mår. Jag frågar hur han mår. Vi har koll på varandra. Jag träffar honom oftare än jag träffar många av mina vänner och familjemedlemmar.

När min kompis Ghazal drog ihop en spontan Swish-insamling på Facebook för en kvinna som brukar sitta där Ghazal bor fick hon så himla himla bra respons. Och jag tänkte göra ett försök för Costinel och Vali. Jag har redan skrivit på Twitter och har blivit så vansinnigt berörd av att människor som är mig helt främmande utan vidare skickar några slantar för att underlätta någon annans liv. För det har redan börjat trilla in lite bidrag! Så jag gör ett försök här med;

Costinel och Vali behöver två bussbiljetter hem till Rumänien och de kostar 1.400 kr styck. Om alla skramlar ihop en liten slant, asså verkligen en miniliten summa, kan vi ge ett bidrag som verkligen gör skillnad. Jag vill så extremt gärna kunna ge detta till honom. Målet är att samla ihop 2.800 kr, så det täcker deras bussbiljetter.

Swisha mig på xxx-xxxxxxx och skriv ”Costinel” i meddelanderutan. Den 27:e kommer jag räkna alla pengar och lämna över dem till honom.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och tillsammans kan vi visa Costinel och hans familj att inte alla i Sverige är vidriga rasse-as. Det är självklart 100% frivilligt och jag kommer inte att hålla reda på vilka som har gett vad, utan det är den gemensamma insatsen som räknas. Och om du inte kan ge några pengar, så fortsätt ge alite medmänsklighet genom att med ögonkontakt besvara ett ”Hej”.

Puss mina kära.


UPPDATERING

Fem timmar efter min tweet har målet nåtts. Ni har tillsammans skramlat ihop 3.154 kr. Jag blir så in i helvete rörd! Det går såklart att fortsätta sätta in pengar, men jag ville bara säga att jag går till bankomaten imorgon och lämnar över pengarna till Costinel. TACK SÅ HIMLA MYCKET, ni är guld värda!

blob02
screenshot


UPPDATERING 2:

Nu knyter vi ihop säcken! Stort jävla megatack för era bidrag, ni är helt magiska. Under natten har det trillat in ytterligare ett antal överföringar och nu när jag gick till bankomaten och tog ut pengarna hade det slutat på över 3.400 kr. Ni är så extremt fina. Jag har lämnat över pengarna till Costinel nu och det innebär att ni kan sluta Swisha mig, haha! De som överfört pengar nu under dagen kan självklart få tillbaks sin insättning, maila mig isåfall på annahita@whinar.se. Har jag inte hört något ifrån er inom en vecka, dvs. den 19 dec, går överskottet till Stockholms Stadsmission. Och återigen, tusen jävla tack. Ni är så himla bäst att jag saknar ord.

7 Kommentarer

  1. Jag har ej möjlighet att ha/skaffa swish, går det att bidra med pengar på nåt annat sätt? *krånglig*

  2. Swishade en liten peng (med betoning på liten, önskar jag kunde ge mer men har knappt en hundring som ska räcka månaden ut). Fint initiativ tycker jag!

  3. HEJA DIG!

    Nu kommer jag inte bidra i just din insamling men jag vill hejahejaheja för alla som har ögon i huvudet och hjärta i kroppen och som faktiskt gör något. Jag har en ”egen Costinel” som jag tänkte ge en julklapp till i år i form av ett kuvert med lite pengar, dock bara från mig och en mycket mindre summa än din men nu undrar jag om jag inte borde göra som du istället <3

  4. Up high! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Tack för en chans att bidra från den här sidan Atlanten, u rock!

  5. Det här var ju alldeles ljuvligt gjort! Åh hoppas det går bra för honom och familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.