RECENSION: Urtekram Brown Sugar Shampoo

**Inlägget innehåller annonslänkar**

urtekram brown sugar

Hårvård är min sämsta gren. Det gäller både att vårda det hår jag har och att ta bort det hår jag inte vill ha. Jag… bryr mig typ inte så mycket om hår? Det betyder i förlängningen att när jag hittar en produkt som jag gillar, så håller jag mig till den och är inte särskilt benägen att byta – vilket är det totalt motsatta jämfört med övriga skönhetsprodukter.

Iallafall. Här i Hippie-Hökarängen finns det ett rätt bra utbud av ekologisk, vegansk och/eller fair trade-märkta varor, i våra båda mataffärer. Vi har en större samling av klimatisar och veganer här i Hökis av nån anledning, och de har väl butiksägarna snappat upp. De flesta välsorterade mataffärerna, typ ICA Maxi, Kvantum, Coop Forum osv, brukar ta in danska Urtekram, som har både livsmedel och hygienartiklar som är icke djurtestade och ekologiska, men många av varorna är också veganska och/eller rättvisemärkta. Deras schampo för torr hårbotten, Brown Sugar Shampoo, är allt ovanstående. Jag köpte den för en femtiolapp i mataffären i slutet av sommaren för att jag höll på att gå sönder av en irriterad och kliande hårbotten, läste orden ”tør hovedbund” och ba, japp den ska jag ha *DJ Utbränd*.

Min erfarenhet av ekologiska produkter är att de känns annorlunda i formula och resultat – de kanske löddrar mindre och doftar ovant, eller så. Jag brukar tänka ”Suck it up, din hjärntvättade konsument! Allt måste inte löddra!” (och påminna mig själv om att t.ex. just lödder i schampon och ansiktstvättar inte påverkar produktens effektivitet, vi har bara blivit inlärda att tänka att lödder är lika med rent) och så använder jag produkten som vanligt. Här överraskar ändå Brown Sugar Shampoo, för det ser ut som och beter sig precis som ett konventionellt schampo, framförallt löddrar det bra och är lika drygt. Det doftar tydligt av lavendel (älskarrrr), är karamellfärgat och ganska lättflytande. Det har inte botat min irriterade hårbotten men den förvärrar definitivt inte situationen, vilket är ungefär det jag väntade mig. (Asså fan vilken terror det är förresten, med en sån här känslig skalp. Som att det drar omkring små bränder i hårbotten från det att du vaknar tills du somnar igen på kvällen. Fick tips av min tjompis Emelie att skölja håret med äppelcidervinäger, men det funkade typ inte?? Vad ska jag göra??? *gråter*)

Men men. Priset på ca 50 kr är hundra procent gött, speciellt med tanke på kvalitén, och tillgängligheten klagar jag inte heller på. Bor du inte i en hippieförort kan du beställa schampot i massa nätbutiker, t.ex. för 45 kr på Bodystore, eller dra till typ ICA Maxi.

XOXO, A
Följ WHINAR.se på Bloglovin’ eller RSS
och ge mig lite kärlek på Facebook!

 

12 Kommentarer

 1. ugh asså samma här. Min hårbotten reagerar superstarkt på minsta lilla förändring i klimat och japanskt vatten har varit ett jävla helvete. MEN(!) jag hittade ett schampo på iherb.com som har funkat skitbra, det heter Jason Dandruff relief treatment (mm sexigt) och det tar även bort fans och sånt, tror det är typ Tea tree oil i eller nåt.

 2. Alltså jag fattar inte vad ens hårbotten VILL egentligen?! Den är som en unge i trotsåldern. ”mmmmm det här schampot gillar jag! Fast inte idag *snöstorm av mjäll*” Just nu har jag Aussie Miracle moist. Och det funkar. Men förra året vid den här tiden gjorde det inte det. Jag undrar om det är någon slags balansgång mellan att inte tvätta håret för ofta och att inte tvätta det för sällan? Eller så är huvudet bara gnälligt, vilket är min teori no 1.

 3. Har exakt samma bråk med min hårbotten, plus att det ibland (om jag typ är druckit för lite vatten eller varit ute i kylan mycket eller tränat och haft svettigt hår) vandrar ner på tinningarna lite, som torra fläckar? Tycker jag provat allt. Det enda som inte gör det värre, men bara håller det i schack är urtrista Head&Shoulders. Säg till när du hittar något bra som funkar 🙁

 4. Jag har samma problem från och till, mest torrflagor och inte så mycket klåda, men ändå. Bästa schampot jag provat är Remedy Shampoo från L’anza. Har skrivit mer om den här (och två andra hårbottenräddare): http://www.elmika.se/2011/09/dry-scalp-alert.html <3

 5. Mitt hår torkar extremt långsamt (och det blir väldigt väldigt blött, som en blöt filt typ, mitt hår älskar fukt..) vilket resulterar i att min hårbotten blir röd, kliar, svider, flagar, osv. Själv har jag tvättat mitt hår enligt balsammetoden i några år, och det har funkat bra för mig. Har dock förstått att upplevelsen av balsammetoden är väldigt varierande ex beroende på hårtyp.

  Kul att du hittat en produkt du gillar. Ska tipsa min mamma om den, hon älskar andra produkter från Urtekram samt har SÅ torr torrbotten.

 6. Hade detta problemet tills för ett par veckor sen! Det du ska göra är att köpa jojobaolja och massera in i hårbotten! Låt det sitta i så länge du pallar, över natten är bäst tydligen, men jag har nog bara haft i ca 30 min. Har fuktat hår(botten) först men tror inte det spelar nån roll. Sen blöter du håret, häller ett par droppar tea treeolja i en klick schampo, massera in i hårbotten, skölj, balsam, skölj, klart! Släng i en droppe jojobaolja i slitna hårtoppar med om du har det. Tydligen är både jojobaolja och tea treeolja antiseptiska, så det är därför det hjälper mot torr kliande hårbotten. Lycka till

 7. Har inte testat pga har inte torr hårbotten, men håller inte folk på med olja även där? Tänker Arganolja. Minns att jag googlat oljor och läst att någon gojsade in olja i hårbotten innan sängdags och sov väl med en påse (låter ju livsfarligt) eller på en handduk och sen duschade på morgonen… Tror det var argan. Fast tänker att alla på interwebs, speciellt i sånna här sammanhang, har bättre koll än mig. Är argan ute nu? Annars, googla, testa.

 8. Har samma problem, hårbotten som kliar och blir sårig i värsta fall. Det enda som funkar för mig är Head&shoulders dry scalp care, allt annat gör att min hårbotten blöder :((

 9. Min känsliga hårbotten lider med din! Det som funkar bäst för mig (har testat både huskurer, hårvårdsprodukter och apoteksgrejs). Det enda som funkar är Paul Mitchells schampoo och balsam tea tree oil. Svindyrt men SVINbra! Finns i småflaskor som funkar utmärkt som en kur då och då så det är inget schampoo man måste byta till helt. Men en kur när det blir överjävligt är fucking awesome! Man känner direkt hur det värkar för det ba bränner bort allt fnös med sin extrema coolness. Try it!

 10. den pyttelilla gudinnan

  jag har alltid haft mjäll och torr kliande hårbotten, men nu har växlat mellan balsammetoden och SLS/SLES-fritt schampo i snart två månader och mjällen och torrheten är helt borta, kliar fortfarande ibland men inte alls lika mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.