Det här med annonser

320-IMG_0001-copy1
Yo mina kära.

Är ni trötta på budgetkaos? Då kan ni få hjälpa mig med en grej. Några av er kanske noterade att det under gårdagen smugits in små fula smyglänkar till olika webbshoppar på bloggen. Jag har den senaste tiden kollat på olika alternativ till seriös annonsering till bloggy, men sådär sneaky och oärligt ville jag INTE ha det. När jag upptäckte att ett skript jag installerat automatiskt omvandlade orden ”parfym” och ”smink” till reklamlänkar tog jag bort skriptet omedelbart. Förlåt för att jag besudlade min blogg, usch!

Jag, som alla studenter, är i behov av pengar, och jag tänker att eftersom jag redan nu driver en del trafik till olika företag inom skönhetsindustrin (det är ju oundvikligt när en skriver som jag gör) kan jag lika gärna få betalt för det. Tydliga annonsbanners känns mer ärligt än annonsmaterial inbakade i blogginlägg, och där tycker jag att skönhetsbloggare i allmänhet balanserar det bra. De flesta stora bloggarna greppar till fullo detta med att vi som nätpublicister omfattas av samma marknadsföringslag och samma pressetiska regler som övriga publicister, men ett flertal fattar tyvärr inte alls. Det finns också många oseriösa annonspartners som verkar tycka att det är helt i sin ordning att använda skript som, utan skribentens samtycke, omvandlar text som från början inte alls var tänkt som en annons (eller ens en länk) till en betald länk. När till och med text som NI, mina älskade finaste läsare, har skrivit i kommentarsfältet, omvandlas till annonslänkar känns det som att någon slags sjukdom har infekterat min blogg och relationen till de som läser den. Det nu sagda innebär att ni helt ovetandes har publicerat en annons. För ett företag ni kanske aldrig hört talas om, och ännu mindre själva varit kunder hos. En annons som om ni inte får betalt för. Och jag – jag får 80 öre om någon klickar. Jag äcklas. Med den typen av skript förlorar skribenten kontroll över sitt innehåll, och även om länkarna visuellt ser ut som vanliga länkar blir det ändå som ett intrång för läsaren.

Vissa bloggare kanske inte bryr sig, men jag blev fan illa berörd av att se hur länkarna såg ut på min blogg. De seriösa alternativen hos annonseringsföretag erbjuder dock full kontroll för skribenten, öppet redovisade intäkter som granskas av en oberoende tredje part och alla annonsintäkter är skattepliktiga – vilket ju innebär att det är pensionsgrundande slantar för mig och jag får chans att betala inkomstskatt. Vilket jag ju gillar *ler kollektivist*. Samtidigt känns det som den ultimata uppoffringen för en som bloggat helt oberoende sen 2008, för hur jag än vrider och vänder på det skadas mitt förtroende som skribent om jag har annonser på bloggen, och de småslantarna jag skulle få in känns kanske inte värt det.

Hur tänker ni? Vägled mig! Jag har inte fått några kommentarer på mer än en vecka (är det mitt fel? är det min nya layouts fel? är det budgetförhandlingarnas fel? jag vet att ni läser juuu) och känner mig ensam i rymden! Om ni tänker återkoppla till mig, now would be a good time! *behöver diskussiooooon*

ENG
Discussing whether I should feature ads on my blog or not.

7 Kommentarer

  1. För mig, som drömmer om en (gärna fast) tvåsiffrig månadslön, är några reklambanners på sidan ingen big deal. Förstår dock din tveksamhet, och allt sånt insmuget reklamigt som typ affiliate-grejer och annat skumt känns bara fett creepy. Där äventyrar man verkligen sin trovärdighet som bloggare, och jag hatar att behöva ha den där spons-radarn på jämt. Vill nån ha pengar för det den gör, I don’t judge, vi lever i en pissig kapitalistvärld och det tär att vara stressad över pengar. Men som du resonerar är det då bäst att lägga korten på bordet! Går det att välja vilket företag man i såna fall vill göra reklam för eller hur funkar det?

    • ”Spons-radarn” – så himla bra begrepp. Det blir ju oundvikligen så att en aldrig till fullo kan lita på bloggare egentligen, oavsett om de har reklam eller inte. Men om en väl börjar håva in cashen så är väl tröskeln lägre… hmm…

  2. Så länge inte företagen som annonserar hos dig ställer några krav på ditt sätt att skriva eller hur mycket/lite du ska skriva om vissa saker så tycker jag inte din trovärdighet hotas. Jag glor gärna på banners om det gör att du får pengar för att skriva.

  3. Håller med ovan kloka kommentarer. Samtidigt så tycker jag annonser är tråkigt och för vår del beslutade vi rätt tidigt att inte ha nån form av annonsering. Men vi är ju tre och det hade inte blivit så mycket cash var, och vi är inte heller studenter längre.
    Sammanfattningsvis: vad du än väljer så är det cool. Resonerar gärna mer kring det om du vill.

  4. Nä varför ska du jobba gratis? Även om det är något du gillar. Internet är helt fantastiskt och underbart och man kan lära sig så mycket och få svar på frågor (som man kanske rent av ställer här!) men jag betalar inte för det. Bara förväntar mig att ni ska skriva och skriva för mig. Klart du ska håva in lite kosing om du kan och dessutom samtidigt betala skatt osv! Tror vi/många måste omvärdera vilka sätt som är ”okej” att tjäna pengar på. Så jag säger, kör! Speciellt om du har ”riktiga” annonser och inte smyger in köpta recensioner för en produkt du egentligen inte gillar.

  5. Tycker du ska bestämma vad som känns rätt för dig, men håller med om att smyglänkar är pissssssjobbigt. Jag hade iaf inte haft något emot några banners.

  6. ASSÅ HÖRRNI, tack för era fina kommentarer. Ni är så kloka och snälla mot mig. Jag bestämde mig ändå för att strunta i att ha annonser – det känns inte som att uppoffringen är värd det när en tänker på hur lite pengar det genererar i slutändan. Tack för er input, ni är så bäst!!! :hearteyes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.