LÄSARFRÅGA: Carrie face – om low maintenance-smink och kall parfym

carrie face
Äntligen! Mitt Carrie Bradshaw-inlägg! Jag fick denna kommentar för nån månad sen och ryste till i hela kroppen av blogg-pepp. Det här är fan EXAKT den typen av bloggande jag älskar.

Cornelia
Hej! Har tänkt på en grej… Kanske lite svårt att fixa bara sådär men here we go: jag är sjukt ointresserad av hudvård och smink. Brukar pilla mycket med mitt hår pga fizz men det är mest nödvändigt ont. Dock! Skulle njuta så av att lukta nyduschat och se pigg o fräsch ut. En orsak till att jag sällan sminkar mig är att jag inte pallar tvätta bort det. Men jag tänker om sminket var så excellent att det kändes motiverat att lägga tid på (både vid på och av tagning då) skulle jag väl ändå göra det? Skulle gärna ha sån här lyster tex. Jag kan liksom inte sminka mig annat än platt. Huden känns så livlös typ? Alltså vi snackar en väldigt naturlig look. Carrie har ofta den här looken i SATC, speciellt under Aidan perioden *tjej*. Och ja det där med doften… Asfalt och fuktig grotta, finns det som parfym?
För att sammanfatta: känner mig ofta ofräsch trots nyduschad och uppklädd – vill se (och lukta?)fräsch ut – tips?
Ps. Sjukt bra tips det där med faktureringen!

Hej Cornelia! Jag skulle vilja säga att det du är ute efter är en variant av det som kallas för ”no makeup makeup”, det där som gränsar till att vara osminkad. Carrie Bradshaw är den okrönta drottningen av no makeup makeup – har ni nånsin sett henne i ett skrälligt läppstift eller glittrig eyeliner? No shade alltså, jag ÄLSKAR SPACKEL, men i perioder vill man bara ha enkelhet. Det är just det som är så fint med Carries makeup – trots att den är så oansenlig, nästan osynlig, så blir jag sugen på att sminka mig när jag kollar på SATC. Jag får väldigt mycket inspo av den där rena enkelheten. Det praktiska, fräscha. Frisk hy som inte är täckt av foundation, och sen ytterst lite rouge. Skulpterade och välplockade bryn, gärna rätt så mörka, men inte perfekta. Lite mascara, lite läppbalsam. Inget mer. Bara: hej här är mitt ansikte och jag har kontroll över det.

Här är mitt Carrie face:

 • En lätt BB-cream, t.ex. Maybelline Dream Pure 8-in-1 BB Cream som jag skrev om häromdan
 • En ljusreflekterande produkt under ögonen, t.ex. YSL Touche Éclat
 • Ett subtilt rouge, t.ex. Benefit Benetint
 • En lystergivande produkt, t.ex. Benefit Girl Meets Pearl eller en varmtonad skimrig ögonskugga
 • Transparent puder (om du är flotty), t.ex. Chanel Poudre Universelle Compacte Translucent
 • En bryngelé, kanske med fibrer i, t.ex. L’Oreal Brow Artist Lash Plumper (älskar namnet)
 • En basic mascara utan massa tomma löften, t.ex. Maybelline Great Lash
 • Ett läppbalsam, kanske med litelitelite färg i om du vill, t.ex. Rosebud Minted Rose Lip Balm

Min variant av Carrie face är ett ganska stort avsteg ifrån no makeup makeup, jag är mycket medveten om att det syns att jag har smink. Det handlar inte om att luras, bara om att göra det enkelt för sig. Åtta produkter är kanske inte att göra det enkelt för sig heller, nä, men då kan en t.ex. skippa mascara och använda bryngelén på fransarna istället, och skippa puder och highlighter. Istället för highlighter kan du dutta på lite läppbalsam på kindbenen, det funkar bra så länge du inte har en fet hudtyp. Make it your own, det ska gå på automatik på morgonen men det ska fortfarande vara roligt att sminka sig. Och det ska vara lätt att sminka av.

Och angående din parfym-request; såhär på rak arm är det svårt att komma på en doft som minner om asfalt och fuktig grotta. Däremot tycker jag att Demeter Wet Garden doftar regnigt och friskt, och inte på det harmlösa och trista Clean-sättet, utan på riktigt som en trädgård efter regnet. Annars är detta mitt bästa tips:

Diptyque L’Ombre Dans L’Eau: blöt, kall, blåsig, huttrig, grön, ljuvlig! Finns på NK Parfymeri, ca 700 kr.

BONUS

SJP:s personliga makeupartist Judy Chin pratar om Carrie Bradshaws smink i denna intervju med Popsugar:

3 Kommentarer

 1. Kan inte nog tjata om hur mycket jag gillar dig och din blogg! MMMmmMM

 2. Gillar också Carrielooken! Fan, en klycha, men satc var ändå bra ändå, varje gång jag ser ett avsnitt så blir man ju sugen på att typ hänga på sig massor med halsband eller någon konstig fjäderjacka, bara för att Carrie har det.

  Jag sminkar mig inte, men gillar skönhet och att dofta gott och ha snygga ögonbryn och gå till min ascoola men dyra frisör ibland och bränna CSN. Typ som det beskrivet ovan alltså. Använder inget smink alls, har lite acnepronehud som börjar lugna ner sig nu (äntligen). Ibland blir jag dock sugen på att kunna sminka över blemmor och rodnader- men grejen är att det ska vara enkelt. Finns det någon bra lätt täckande produkt, som inte ser för sminkad ut, och som inte kräver primer, puder etc? Om du har ett tips vore det gyllene.

  heja dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.