Anlita mig för era nagelbehov! Det är bra för Sverige! – om att ta betalt för sin hobby

hire me
Ibland funderar jag på vilket privilegium det är att få betalt för att göra något en tycker om. Allra oftast slår det mig när jag har fakturerat ett nageljobb, och därigenom dels får en pensionsgrundande inkomst och dels betalar skatt. På mindre än ett år, på de sporadiska små manikyrjobben jag gjort här och var, har jag fått in tillräckligt med pengar att jag har kunnat betala mer än 4000 kr i skatt. Det är ingen svindlande summa, jag vet – men – betänk detta: det lilla bidraget till vår gemensamma kassa har uppstått ur någons förtroende för mina skills. Inget annat. Någon har tyckt att jag är tillräckligt bra på det jag gör för att få betalt, och därför har det gett mig möjlighet att betala skatt.

Är inte det rätt jävla fint? Det gör mig iallafall stolt.

Har du en hobby som du är så pass skillad på att folk vill betala dig; var inte blyg. Du kanske är en ödmjuk liten viol som inte förstår varför någon överhuvudtaget skulle vilja skiljas med sina pluringar för att du ska utföra din hobby – men tänk på att alla personliga färdigheter inte är något som alla besitter, och bara för att du själv tycker att det är totalt vardagligt att kunna måla naglar/rita/sy kläder/fotografera/designa hemsidor/organisera saker/laga trasiga prylar like a boss, betyder det inte att andra har tid, möjlighet eller råd att själva lära sig. Dina skills är värdefulla för andra. Ta skäligt betalt: väg in faktorer som materialåtgång, tidsåtgång, restid, stressnivå, förberedelse, framförhållning osv. Var snäll mot ideella föreningar och folk med lågt cash flow (enligt min erfarenhet är det är oftast de som vill betala bäst tho). Fakturera kan du göra även om du inte har eget företag (vilket är så jävla awesome????), det finns bolag som t.ex. Frilans Finans och Cool Company som ordnar faktureringen, moms och skatteinbetalningar åt dig, mot en avgift på några procent. Som exempel tar Frilans Finans, som jag alltid anlitar, tar 6%, och Cool Company tar 5,98%.

Var inte blyg! Behöver du pengar är  det onödigt att skänka bort något värdefullt till en person eller ett företag som har råd att betala. Du skapar skattepengar ur tomma intet, du får ett litet extra tillskott till pensionen och du får en självkänsla som betyder något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.