Om israelisk pinkwashing, med Katherine M. Franke, professor i juridik vid Columbia University *förkovrar mig*

pinkwashing2
Tel Aviv Pride 2012.

”In Israel-Palestine, gay rights and human rights are broadly and necessarily linked to one another, and treating one domestic minority well does not excuse or diminish the immorality of the state’s rights-abridging policies.”

– Katherine M. Franke

Hej alla falska haggor och hundar! Jag måste dela med mig av denna feta video, där chefiga juridikprofessorn Katherine M. Franke, som också leder Center for Gender and Sexuality Law vid Columbia University, förklarar varför hon inte deltog i Equality Forums årskonferens 2012. Klippet har alltså ett par år på nacken, men är självfallet lika aktuellt idag eftersom det inte har hänt ett ruttet piss på fronten för konflikten mellan Israel och Palestina.

År 2012 hade Equality Forum, som är en amerikansk ideell organisation för HBTQ-rättigheter, valt Israel som årets nation i fokus. Det innebar bl.a. att de tagit emot sponsorpengar från både israeliska ambassaden i USA och den israeliska staten, och att de suttit och unisont hyllat Tel Aviv som ”världens homovänligaste stad”, för att lite smidigt släta över de dagliga kränkningarna av mänskliga rättigheter som staten Israel begår mot det palestinska folket. Lyckligtvis är professor Franke högst medveten om detta, och på detta klockrena och rättframma sätt tackar hon vänligt men bestämt nej till att delta i konferensen:

”To uncritically celebrate Israel, in a conference organised around notions of equality and liberty, and have Michael Oren* serve as a keynote speaker at an international equality dinner, is taken as a slap in the face by our queer brothers and sisters in in Palestine.”

BAM! Hon skräder inte på orden alltså. Tänk om vi hade såna här rakryggade juridikprofessorer i Sverige!

(* = Michael Oren var vid denna tidpunkt Israels ambassadör i USA.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.