En kommentar

För några dagar sen skrev jag ett inlägg om att göra bot och bättring som feminist, att det är viktigt att utvecklas och se sina gamla misstag för vad de är istället för att låtsas om att man alltid haft rätt och varit perfekt från början. Igår fick jag denna fina och kloka kommentar:

MB
02/02/2014 at 15:03

Alltså ja! Alla utvecklas och det är ju bara positivt att du har utvecklats åt rätt håll. Skäms också när jag tänker tillbaka på hur jag var några år sedan, men har också förståelse för varför jag tänkte som jag gjorde. Alla vi är ju produkter av ett patrialkalt samhälle. Och när jag pratade om att jag inte var ”som alla andra tjejer, men det är ok att vara som dem också” så var ju det kanske inte ultimat, men det var ett sätt för mig att bli omtyckt, för tyvärr ser/såg samhället ut så. Jag fattade kanske inte då att jag gjorde det på andras bekostnad, jag fattade kanske inte att de (och jag) var precis lika påverkade av patriarkatet, men jag gör det nu. Försöker därför andas lugnt och orka förklara när jag märker att någon har samma åsikter idag som jag hade då. Men de kommentarerna du la/jag tänkte känner jag kommer från osäkerhet också, iallafall för mig. För jag var aldrig som ”alla andra” (ytligt sett) tjejer, jag fick aldrig vara med dem och det byggde ju upp ett hat mot dem och en osäkerhet i mig. När jag fick höra att jag var cool som inte var som alla andra var det ju i början ett slags beröm, bekräftelse, men ju mer insatt jag blev i feminismen desto mer började det skava. So what att jag inte är som ”dem”, jag vet inte ens hur dem är förutom att de ser ut på samma sätt, och anledningen till att de gör det är för att de följer de normer som de fått serverade. Enda anledningen till att jag inte följer dem är för att jag inte fick, haha, men hade ju gjort vadsomhelst när jag var 14-15-16 för att passa in och BLI som dem. Är bara så ledsen för att jag inte ”hittade” feminismen innan, och samtidigt så jävla glad när jag ser coola 14åringar skriva ”klart jag är feminist”, så glad att jag fattat att det inte är vårt fel att vi spelas ut mot varandra, att samhället gynnas av att tjejer tävlar med varandra osv osv.
Men ugh kan ju inte kommentera ETT inlägg utan att dra hela min livshistoria, men ville bara säga att du är bäst och tycker du hanterar kritik väldigt bra och som sig bör. Den här idén om att man helt plötsligt ska kunna/veta allt är ju omöjlig, vi lär oss av varandra och så borde det vara. Och sen att vissa inte vill det, inte vill ha ”nya” perspektiv som borde vara självklara/hellre fortsätter vara exkluderande är bara synd, och det är inte en sån feminism jag vill ha. Igen: du är bäst!

Kan relatera till detta på så många plan! Kunde fan inte sagt det bättre själv. Just den där kluvenheten är så intressant; att man å ena sidan tagit det som en komplimang att man ”inte är som de andra tjejerna” men å andra sidan inte ville något hellre än att vara en av dem. Är samtidigt glad över att jag inte är tonåring idag, det verkar fan vara oceaner värre än på min tid…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.