Om skuld

skuld

Nu har Vreden sommaruppehåll för vi släppte säsongens sista avsnitt i måndags. Ämnet för dagen var skuld och gästerna var Felicia Ohly och Torun Carrfors. Jag medverkar inte i avsnittet p.g.a. monsterpluggade till en tenta då, samt kände att det var lite väl nära inpå min egna skuldbikt som jag publicerade den 8:e mars (avsnittet spelades in ganska tidigt i våras, nån vecka efter kvinnodagen har jag för mig, och jag var muy sensitivo och upprördo efter att ha pubbat min text). Men där kan ni ju läsa mina two cents om vad skuld är och vad det gjorde med mig att äntligen släppa iväg den.

Det är som att ha levt hela sitt liv i en möglig mörk källare och sen plötsligt släppas ut till en solig blomsteräng med kvittrande fåglar och en lätt bris och en iskall Corona i handen – asså ja, på riktigt. Varje gång jag tänker på den tiden känner jag bara en intensiv känsla av äckel gentemot honom, och INGENTING av det riktas tillbaka på mig själv.

När jag tänker på min egen roll i det känner jag ingen som helst skam eller skuld. Faktiskt. Ingen skuld över att jag hamnade i en sån situation, ingen skuld över att jag blev ofrivilligt gravid, ingen skuld över att jag stannade i relationen i flera månader efter att jag började hata honom, ingen skuld över att han behandlade mig och min kropp som något som var till för hans behag. Att slippa skulden PÅ RIKTIGT, inför SIG SJÄLV och alltså inte bara låtsas för andras skull, är något av det bästa som hänt mig. Jag inser att jag på riktigt är en frisk person som tar hand om sig själv, att jag har potential att leva ett helt liv i ett patriarkalt samhälle utan att det tar knäcken på mig eller personlighetsförändrar mig eller så. Genom att skriva den texten, verbalisera mitt hat och vara öppen med vad som hände, har jag lagt skulden där den hör hemma.

Lyssna på vårt 6:e avsnitt, fan vad det är bra. Har lyssnat tre ggr nu och hittar hela tiden nya tankar och idéer. Sätter mina egna och andras erfarenheter i förhållande till Felicias och Toruns. Om åtminstone EN person som blivit utsatt för övergrepp lyssnar på avsnittet och börjar inse att hen ska lägga skulden där den hör hemma, dvs. hos förövaren, ja då är jag nöjd.
Här finns avsnittet.

Puss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.