När nån är lite för bekväm

Detta ska säkert vara roligt, men.. jag mår bara dåligt. Alla som som tar bilder? Kvinnan på slutet som inte kan sluta skratta, som att hon ser en skitrolig clown som hon måste ta bild på? ”Hey look, there’s a black guy here!” – ingen skam någonstans. Känner även visst agg mot mannen i båset, men det överskuggas ändå av att han lurar in vita personer i en situation där de utan problem kan behandla honom som ett utställningsobjekt. Kanske är det inte syftet, men han lyckas ju.

Påminns om den gången jag var på middag hos en kompis och sällskapet snackade om att holländska män är snygga (nån hade precis varit i Amsterdam och noterat detta), välklädda, bra musiksmak, etc (till skillnad från t.ex. snubbar i Spanien där högsta mode fortfarande är dreads med träpärlor i hehe) och en i gänget plötsligt börjar prata om ursprungsbefolkningen i Australien och ba ”Men INGEN kan ju tycka att aboriginer är snygga?”. Det är mycket uppsluppen stämning, alla är off guard och har druckit lite vin och någon frågar fnittrandes ”Hur menar du nu?” och hon svarar ”Men ni vet, smutsbruna med stora platta näsor och risigt hår”. BAAAAM rakt i ansiktet på hela sällskapet. Alla skrattar. 🙂 Vissa tycker att hon är rolig (”hon är sån”) (”har lite rå humor”), och andra tror att hon driver typ. Det är så pinsamt uppenbart att hon inte driver, utan tror att hela sällskapet delar hennes åsikt och att hon aldrig ens har tänkt på att man inte ska uttrycka sig så. Det är helt normalt i hennes vita kompisgäng i den övre medelklassen. Jag körde Förorättad-ickesvensk-utan-humor-kortet och sa att det därvarinteenslitekul och nikanfaninteskrattaåtdetdär och sen var den kvällen förstörd. De försökte rädda den genom att köra igång nåt kortspel men sen blev man trött och åkte hem och varken hon eller jag kollar varandra i ögonen längre, haha, dålig stämning 4 life.

Men det är det jag menar med att släppa ner garden, göra vita priviligerade alldeles för bekväma. Ibland är det bra att deras fördomar och äckliga rasism kommer upp i ljuset så att folk vet vad de går för, men ibland hör man saker man inte är beredd på och inte vill höra, och så blir man bara äcklad och besviken på sällskapet. Känns som att videon ovan bäddar upp för en miljon sådana situationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.