Bobby Sands St.

Detta ska sägas om Thatcher:

Blev nyss påmind om Bobby Sands levnad och död. Han var en irländsk politiker och aktiv i Irlands självständighetskamp och satt fängslad tillsammans med ett antal andra politiskt aktiva, officiellt för brott mot vapenlagen, men antagligen mest för att självständighetsaktivister och bråkiga irländare är skitjobbiga att hantera för den brittiska staten. Fångarna inledde en hungerstrejk för att få tillbaka sin ”special category status”, ett tillstånd som mest liknar det som krigsfångar har. De var alltså inte att anse som kriminella eftersom att de satt fängslade av politiska skäl och skulle åtnjuta de lättnader som Genevekonventionen garanterar krigsfångar (t.ex slippa ha fängelseuniform, få fler besök, osv). De (till slut ca 300 st) vägrade bära uniform och vägrade äta mat. Thatcher var extremt hårdför mot dem, pratade hånfullt om dem i medierna, vägrade bemöta deras krav och 66 dagar efter att den första hungerstrejken inletts svalt Bobby Sands ihjäl. Efter honom dog nio fångar till.

Om detta sa Thatcher: ”Mr. Sands was a convicted criminal. He chose to take his own life. It was a choice that his organisation did not allow to many of its victims”. Samma dag som han dog. Helt obeskrivligt hur man kan visa på sån jävla ringaktning. Det är så oerhört sorgligt, att de har försökt hålla huvudet högt, vägrat bli kallade för kriminella, vägrat klä sig som sådana och försökt upprätthålla en någorlunda dräglig nivå av värdighet under sin juridiskt extremt illa motiverade fängelsevistelse, och så blir de bemötta sådär. Jaja, typiskt Thatcher I guess. Svårt att greppa för en som aldrig levt i det brittiska samhället och synnerligen inte när hon var verksam.

Meanwhile in Iran: brittiska ambassaden i Teheran ligger på Winston Churchill Street. Iranska myndigheter är trogna sin egna praxis i kontakterna med The Commonwealth och agerar precis så uppkäftigt som de brukar; de tar och döper om gatan till Bobby Sands Street. Eftersom hans död är en skamfläck för Storbritannien blir ambassaden i sin tur tvungen att byta plats på entrén, från den pråliga stora gatan till en bakgata. De kan ju ogärna ha med Bobby Sands namn i sitt officiella brevmaterial.

bobby sands st

Mmm. En annan som har fått en gata uppkallad efter sig i Teheran är Rachel Corrie, den amerikanska aktivisten som klämdes till döds av en israelisk bulldozer när hon försvarade palestinska hem från att bli rivna i Gaza.

En kommentar

  1. Usch, historierevision efter Thatcher är. Hon var helt sjuk, polade med Pinochet, hatade Mandela förstörde så mycket välfärd hon kunde. Och folk ba men hon var ju en stark kvinna, alltid bra.

    Btw, blev inspirerad att kolla ”Hunger” nu. Har inte riktigt pallat innan, en vet ju hur mycket ångest det kommer bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.