Sånt här får inte gå obemärkt förbi

Jag tycker att universums osvikliga tajming svider så jävla hårt när man läser om det här med att det i Israel inrättas busslinjer endast för palestinier samtidigt som en staty av Rosa Parks rests i kongresshuset i Washington. Busslinjerna kommer efter att israeliska bosättare har klagat på att palestinier på bussarna utgör en säkerhetsrisk. Imorgon börjar de rulla.

Läs artikeln i Haaretz här.

Och här kommer en stilla vädjan; snälla, åk inte till Israel på semester om ni har kännedom om hur det går till där borta. Och var inte en enabler om du har vänner som åker dit på nöjesresor; kom inte på ursäkter åt dem för att det är jobbigt att ta den konflikten, förklara istället hur det ser ut där. Förklara att Israel drivs av en sjuk och rasistisk statsapparat och att resa dit på semester är inte på något vis annorlunda jämfört med att semestra i Sydafrika under apartheidtiden. Jag fattar att man reser dit om man t.ex. har sin släkt där, det är en annan sak. Men nöjessemester. Nä. Hade en kollega som åkte dit med sin sambo för ett par år sen, samtidigt som hen försökte hävda att det ”inte är nåt ställningstagande”, de ville ju bara uppleva kulturen och klimatet och storstadspulsen och äta falafel och annan traditionell israelisk cuisine (FUCK OFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF)! Ångrar mig så djupt att jag inte tog den diskussionen, det stannade bara vid ”Men Annahita du tycker en sak och det är bra att du har åsikter! Men jag är inte så insatt, jag vill bara åka på semester!”. En annan mumlade nåt om att det är så jävla politiskt korrekt att ”ta palestiniernas parti”. Denna jävla dumhet. Denna MEDVETNA BLINDHET.

Jaja. Mänskligheten fortsätter att skapa nya lågvattenmärken. 🙂 Nu går jag och lägger mig.

UPPDATERING

OK, jag klistrar in hela texten eftersom att Haaretz låser artikeln ifråga efter att man klickat för många ggr (?). Sorry Haaretz.

Starting on Monday, certain buses running from the West Bank into central Israel will have separate lines for Jews and Arabs.

The Afikim bus company will begin operating Palestinian-only bus lines from the checkpoints to Gush Dan to prevent Palestinians from boarding buses with Jewish passengers. Palestinians are not allowed to enter settlements, and instead board buses from several bus stops on the Trans-Samaria highway.

Click here to subscribe to Haaretz for only $1 for the first month

Last November, Haaretz reported that the Transportation Ministry was looking into such a plan due to pressure from the late mayor of Ariel, Ron Nahman, and the head of the Karnei Shomron Local Council. They said residents had complained that Palestinians on their buses were a security risk.

The buses will begin operating Monday morning at the Eyal crossing to take the Palestinians to work in Israel. Transportation Ministry officials are not officially calling them segregated buses, but rather bus lines intended to relieve the distress of the Palestinian workers. Ynet has reported that fliers are being distributed to Palestinian workers notifying them of the coming changes.

Any Palestinian who holds an entrance permit to the State of Israel is allowed by law to use public transportation. Officials at the Samaria and Judea District Police have said there is no change in the operation of the rest of the buses, nor is there any intention to remove Palestinians from other bus lines. But Haaretz has in the past reported incidents when Palestinians were taken off of buses, and witnesses at checkpoints say that such incidents are ongoing.

Ofra Yeshua-Lyth is a member of Machsom Watch, a female advocacy group monitoring West Bank checkpoints. She says that recently, Bus 286 from Tel Aviv to Samaria arrived at a checkpoint filled with Palestinian workers. She filed the following report:

”Police officer Advanced Staff Sergeant Major Shai Zecharia stops the bus at the bus stop. Soldiers order all the Palestinians off the bus. The first thing they do is collect all their identity cards as they get off. One by one, the Palestinians are told to go away from the bus stop and walk to the Azzun Atma checkpoint, which is about 2.5 kilometers away from the Shaar Shomron interchange. All of them responded with restraint and sadness, at most asking why. Here and there they received answers such as, ‘You’re not allowed on Highway 5’ and ‘You’re not allowed on public transportation.’ Advanced Staff Sergeant Major Zecharia gave some vital information to one of the older Palestinians who had arrived there, telling him: You should ride in special vans, not on Israeli buses.”

In response to the report, the Transportation Ministry said it ”has not issued any instruction or prohibition that prevents Palestinian workers from riding the public bus lines in Israel or in Judea and Samaria. Furthermore, the Transportation Ministry is not authorized to prevent any passangers from riding those lines.”

”The two new lines that will be run as of tomorrow (Monday) are intended to improve the services to Palestinian workers that enter Israel via the Eyal Crossing,” the ministry’s statement continued, adding that the new lines will replace the ”pirate” driving services who have been transporting Palestinian workers ”at exorbitant prices and in an irregular fashion.”

According to the ministry, the new lines will depart from the Tzofim area near Qalqilyah and will transport workers to their places of work in the Sharon region and Tel Aviv, at ”especially cheap prices.” For example, the tariff for traveling to Kfar Sava or Raanana will be NIS 5.1, and to Tel Aviv will cost NIS 10.6. This is compared to some NIS 40 that passengers have been charged by the private transportation services for each direction, the ministry said.

”The new lines will lessen the burden that has formed on buses as a result of the increase in numbers of working permits provided to Palestinians, who are permitted to work in Israel and will contribute to the improvements of services, for the betterment of Israelis and Palestinians as one”, the statement said.

The Samaria and Judea District Police have yet to respond to the report.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.