Det finns pengar att tjäna på ockupationen av palestinsk mark, det vet G4S och L’Oréal

G4S
Svenska kyrkan i Umeå bryter sitt samarbete med vaktbolaget G4S, som vann brons i 2012 års Public Eye Award, en omröstning för årets sämsta företag (guld vann Shell och silver gick till Goldman Sachs LOL). G4S är kritiserade för att de utför bevakningsarbetet på illegala bosättningar på Västbanken, är verksamma i fängelser dit palestinier förs helt godtyckligt, och bistår med bevakningsutrustning åt israeliska checkpoints. De drar helt enkelt stor ekonomisk nytta av ockupationen. Samtidigt säger deras kommunikationschef att de jobbar för att ta sig ur de kontrakt de har i Israel för att deras kunder inte lever upp till G4S etiska riktlinjer. Av alla möjliga svar man hade kunnat få av en medietränad corporate-orm på PR-avdelningen måste man väl ändå säga att detta var det bästa. Vill härmed ge en STOR VARM APPLÅD till Svenska kyrkan i Umeå för att ni tar tag i detta, tar ert ansvar och visar omvärlden vart fan gränsen går! TACK!

Läs artikel i Dagen här och lyssna på inslag i P1 Studio Ett här.

L'Oréal Occupied Palestine

Samtidigt höjs röster om att L’Oreal ska avsluta sitt engagemang i Israel och framförallt stänga fabrikerna de byggt på ockuperad mark. Fabriken, som tillverkar hår- och hudvårdsprodukter som säljs i Europa och USA, är byggd i staden Migdal Haemek, på mark som tillhör byn al-Mujaydil men som togs i anspråk av Israel 1948. Byns invånare fördrevs. Här kan ni läsa om vilka metoder man använde; man klampade helt enkelt in med vapen, sköt varningsskott mot kvinnor som arbetade på fälten och varnade dem för att återvända. När de ett par dagar senare ändå återvände – till sin egen mark – i sällskap av sina män, fick några män stryka med. Allt till en smal kostnad av 31 skott. Kvinnorna försökte flera gånger komma tillbaks till sina fält, men befälet hade beordrat likvidation av alla som försökte återvända. Idag bor 24 800 bosättare på deras mark. Palestinier nekas rätten att köpa, hyra eller överhuvudtaget bosätta sig någonstans i staden, enbart pga. deras icke-judiska medborgarstatus. På resterna av palestiniernas bostadshus har det anlagts en skogspark där hippa killar hajkar med sina cyklar.

Rabin Park Migdal Haemek
Och detta är bara EN av de mer än 500 byar som ”avfolkades” under just den här perioden av Israels expansion, dvs. kring 1948. Detta är bara en liten del av all skit som regnat över det palestinska folket sen staten Israels grundande.

En kommentar

  1. Alltsa jag blir fan galen!!! Javla Israel! Ar sjalv judinna men fan, jag skams ihjal! Bor i New York och har ar (kanske framst inom mina judiska kretsar obs, inte for att jag bara umgas med judar men du fattar)sympatierna for Palestina och palestinier cirka noll, alltsa verkligen noll. De flesta tycker att Israel bara forsvarar sig typ…

    Sorry for en inte sarskilt valskriven kommentar, gillar din blogg jattemycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.