”100-tals åsikter varje dag”… OK, vad ska jag med dom till??

your opinion2
Tänkte häromdagen på hur Radio1 marknadsför sig i Stockholms tunnelbana. Det är en bild på en finurlig Robert Aschberg och en text som lyder: ”100-tals åsikter varje dag”… Like it’s a good thing…

Åsikter har inget egenvärde. Man kan inte ha en pin på sitt kavajslag där det står ”Jag har åsikter!” och vinna folks respekt. Jag brukar ju egentligen själv säga att jag har större respekt för folk som _tycker något_ än för de som är intellektuella amöbor och bara lever sitt liv i en apolitisk bubbla, men jag vet inte, ibland kan jag känna att inget av de två ytterligheterna är… öh, tillfredsställande. Jag vill inte veta av varken folk som inte tycker nåt eller folk som tycker utan att veta nåt. Uttalar man sig om saker så kan man väl förväntas ha lite backning av relevanta argument, om inte annat så för att visa respekt för det politiska samtalet. Backning av miljoner akademiska teorier och citat ur all relevant litteratur? Nej. Backning av lite gammal hederlig eftertanke? Ja. Din åsikt är inte en åsikt utan eftertanke. Utan eftertanke är den bara ett påstående utan relevans. Som en telefon utan batterier. Liksom, ja, jag ser vad det är men vad ska jag med den till?

Tänker på denna historiska replik från Big Lebowski:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=QsogswrH6ck]

Tänker också på Soran Ismails Resan fortsätter (kolla från typ 21:12).

Tänker också på denna kloka lilla minilathund i åsiktsettikett från the-milk-eyed-mender:

a cavalcade of etiquette:

when is “it’s just my opinion” a good response???

you like pepperoni pizza but your friend doesn’t

when is “it’s just my opinion” not a good response?

you want people to stop telling you you’re a sexist/racist piece of shit for saying sexist/racist shit

4 Kommentarer

 1. alltså usch, kommer ihåg den förra reklamen för det som var typ ”inga åsikter censureras” och jag kände att ja, ett flashback i radioformat, det är ju precis vad världen saknar.

 2. Hej! Jag undrar om du kan skriva lite om The body shop pga litar blint på dina ord. Saken är, jag ska på en jobbintervju där. Ej för att stå i butiken utan en helt annan grej. Och för mig är det väldigt viktigt att det är ett bra företag som jag jobbar på och jag vill inte jobba där eventuellt om låreall som köpt The body shop styr för mkt eller om det inte är bra. Gud förlåt jag är så otydlig nu känner jag men är lite stressad pga sitter på mitt nuvarande jobb och det betyder att jag jobbar för ett visst megastort svensk möbelföretag vilket INTE känns okej pga all skit dom gör. Vill gå till jobbet och känna att det jag gör är sjysst eller i a f helt okej. Tack snälla om du orkar svara på detta!!!!! och tack för superbloggen!!!

  • Hej fina anonyma person (älskar att jag enbart får fina kommentarer från anonyma människor, inget näthat drabbar mig! <3)!
   Det hade underlättat om du hade haft en mailadress jag kunde maila till, det är alltid enklare att prata om sånt här via mail. Men som en huvudregel att följa för de som vill arbeta på ett företag som inte bryter mot lagar, kränker mänskliga rättigheter, använder oschyssta marknadsmetoder, upprätthåller en falsk bild av sin verksamhet, etc, etc, så kan man väl säga att inget stort multinationellt bolag klarar av att uppfylla sådana krav. Det ligger liksom i ett storföretagens natur att göra avkall på allt sådant som "såna som vi" tycker är viktigt. Förstår du hur jag menar? Inga helgon blir rika, naamsayin?

   Sen finns det ju grader i helvetet också, alla företag är mer eller mindre coola, och jag upplever att TBS Sverige är ett av de bättre. Det finns fortfarande en del personer inom organisationen som värnar om de ursprungliga idealen av andra skäl än att det säljer produkter. 🙂

   Mitt råd är att du går till intervjun öppensinnad och peppad, för en sak är säker, du kommer träffa så jävla mycket underbart folk där! Det kan jag lova dig.

   Kram!

 3. Hej kompis! hur definerar du distinktionen mellan ”gammal hederlig eftertanke” kontra akademisk backning? Vad bygger ”eftertanke” på om inte samma grundstenar som akademiskt tänkade dvs att det är koherent och ”logiskt” strukturerad.Eller bygger eftertanke på personliga erfarenheter som är svårare att hitta belägg för i akademiska termer? Nu spann jag över femtioelva frågor, men jag pimpar min master uppsats just nu och är intressant av hur du resonerar. All mod!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.