Joel Kinnaman har hjärta, hjärna och bra syn = är socialist

joel kinnaman
” – Jag betalar hälften så mycket i skatt där borta i jämförelse med när jag jobbar hemma. Jag tjafsar med mina amerikanska vänner om det och säger: Skatterna i USA måste höjas. Då svarar de: Ja, men skänk 25 procent av dina inkomster till välgörenhet då. Men det funkar ju inte så, man måste tvingas till det. Det svider. Jag skulle vara sur som fan när jag betalade, men jag vet vad jag får tillbaka: ett bättre samhälle.

Det kallas trygghet och social välfärd. Solidaritet.
– Det är verkligen det bästa med Sverige. Folk har inte alls den känslan för varandra där borta. Jag menar, det finns folk i USA som kommit från fattiga förhållanden och blivit rika, ja, men det är exceptionella människor. När andra inte lyckas låter det: Ryck upp dig! Men det förändrar inte ett samhälle om enstaka individer lyckas. Ett samhälle kan bara förändras genom reformer på makronivå. Så är det bara. Samhällsklasserna i USA är cementerade, det är väldigt lite rörelse dem emellan. Det är så deppigt. Ta bara en sådan sak som att skolorna finansieras via fastighetsskatten. I de fattiga områdena finns ingen fastighetsskatt att ta av…”

Läs ett större utdrag ur intervjun i, hoppla, Damernas Värld.

Förtydligande:

Man är inte socialist bara för att man har hjärta, hjärna och ser klart. ”Socialist” är inte nån slags kvalitetsstämpel man sätter på sig själv och tror att man funkar i alla lägen, damn vad många gånger jag har insett det när nåt jävla kött börjar snacka vitt och brett på t.ex Twitter om ”internationell solidaritet”, ”systerskap” eller ”löneslaveri” eller andra besjälade ord, men inte verkar fatta ett endaste litet jota av vad fan de begreppen ens innebär (grattis bl.a. alla som använde hashtagen #kommunismensbrott på Twitter häromsistens). Och socialism är enligt mig inte värt ett piss utan feminism och antirasism. De tre hör obönhörligen ihop och den som försöker separera de två för att slippa t.ex. tänka på kvinnors situation eller omformulera sitt rasistiska språk är helt enkelt inte smart. Jaja, kortfattat; man kan INTE sätta likhetstecken mellan intelligens och socialism. Vill inte att nån ska tro att jag är så pass puckad att jag tycker det. Trevlig helg! 🙂

En kommentar

  1. hej annahita!
    kan inte du tipsa om vilka podcasts/radioprogram du lyssnar på kontinuerligt?
    och så undrar jag om du ba har några konkreta tips om högkoleprovet (ZNARK)?

    puss&kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.