Inverterad slutshaming

2b2065524b3c11e29fa922000a1f8feb_7

Ett till lästips! Marcin De Kaminski har bara skrivit SÅ BRA i SvD Brännpunkt om upproret i Göteborg mot uthängningar och slutshaming på Instagram:

”Genom att tydligt deklarera att det som skrivits enbart är tomma rykten, med argument som ”hen skulle aldrig vara så där slampig” eller ”sån där är inte hen egentligen” skapas ett än större gap till de ungdomar som emellanåt skulle kunna tänka sig att ligga runt en del. Den här inverterade slut-shamingen är möjligtvis välfungerande när det gäller att återupprätta någon form av förlorad social heder, men långt ifrån konstruktiv om vi vill leva i en värld där alla får plats.”

Det är fint att kids engagerar sig såhär när de känner att gränser passerats, det är jättefint. Men när försvaret bygger på att förmedla att de tjejerna och killarna som figurerar på Instagramkontot felaktigt har blivit uthängda som ”horor” eller ”böghoror” antyder man att det finns folk som korrekt kategoriseras som sådana. Vilket är förkastligt.

Har tänkt på detta så länge men har inte riktigt kunnat formulera det. Men ja, whatever Marcin said! Read it!

PS.

Om du inte är så himla sugen på att få lite ro i själen över att det finns folk (män?!?!?) som fattar problemet med slutshaming, eller ja, denna inverterade form av slutshaming, utan hellre spräcker några blodkärl i ögat av insikten över att det finns folk (kvinnor?!?!?!?) som INTE fattar kan du läsa vad Linda Skugge har skrivit på SVT Debatt om detta ämne. Tänker inte länka till skiten, men kan sammanfatta det kort:

Alla borde sluta ömma för ungdomarna som får sin integritet och personliga sfär skändad genom att bli uthängda och kränkta på detta sätt. Vi borde istället sända en varm tanke åt alla de stackarna som aldrig får sina skåp nerklottrade, de som aldrig blir tafsade på, de som ingen vill ha. Det är mer synd om dom.

JA. That is what she said.

2 Kommentarer

  1. Alltså igår var ett sånt…. lågvattenmärke :*( Melin, Lunderborg och Skugge….. ville bara rycka ut all ångest ur huvudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.