Ignorance talks

OK. Ljushuvudet Danny Saucedo har svängt sig med ett språkbruk han uppenbarligen inte kan… eh, ”hantera”. Han beter sig dock som en någorlunda vuxen person och ber om ursäkt, tyvärr är det en synnerligen tandlös, patetisk och skrattretande sådan (”klantigt ordval”, ”tanklöst”, ”jag är en blattelover” osv.) (nackskott på det sista för övrigt). Dessutom var han bara ledsen för att folk tog illa upp – inte för det han de facto sa. Det påminner mig om när Erik Almqvist bad partiet och väljarna om ursäkt, inte de som faktiskt blev utsatta för kränkningarna i videon. Men, jag förväntar mig inga storverk av Danny, så, no surprises there. Däremot så tröttnar jag så jag dånar när white folk kommer och ba ”Nämen vadå, what’s the big problem? Det är skillnad på rasistiska förolämpningar och RASISTISKA förolämpningar! Det Danny sa e inte rasistiskt! Han e ba lite klantig och klumpig och grodig”. Kloka bästa Kristina (@syrran) belyser det här:

Sen har vi ett till stycke Världsfrånvänd Vit Person som tycker att folk överragerar. Jag har blurrat hens profilbild och namn för man är tydligen en ”mobbare som hänger ut folk” om man sprider vidare material de självmant publicerar offentligt på Twitter eller Instagram (utvecklar längre ner).


Mellan den första och andra tweeten har jag utvecklat vad Danny Saucedo sa. I den andra tweeten så påpekas det alltså av twittraren att ”svarting” inte behöver vara ”värdeladdat” och att sammanhanget på något vis skulle göra det okej att använda det eller liknande ord. FLASH: Nej. FLASH: Alla upptänkliga varianter av ”NEJ”. För det första spelar det ingen jävla roll hur du, Cissi Wallin eller Danny Saucedo, i egenskap av personer infödda i vithetens blinda privilegium, uppfattar ordet ”svarting”. Det ordet (och andra dylika ord) är inte ägnat att kränka och förminska er – utan människor av annan härkomst än ni – därför spelar det ingen roll vilken värdeladdning ordet har för er. Ni ska ge fan i att relativisera andras användning av det och framförallt ska ni ge fan i att överhuvudtaget använda det. På motsvarande sätt har män ingen rätt att definiera sexism och heterosexuella ska inte hålla på och orera om vad homo- och transfobi är. Och så vidare och så vidare (alltså, det är HÄPNADSVÄCKANDE hur svårt detta är för vissa. Jag fattar inte hur många gånger detta måste upprepas, jag är liksom 0% unik när jag påpekar detta men eftersom att vederbörande läser denna bloggy kan jag passa på att förtydliga igen liksom). För det andra så finns det INGET sammanhang där man kan använda sig av rasistiska förolämpningar och med rätta känna att ingen kan ha något att invända. Framförallt finns inte sådana sammanhang för vita personer.

Överlag tycker jag att det är, ”intressant” (på samma sätt som hjärtflimmer är ”intressant”), med vita personer som tror i sina små söta priviligerade huvuden att de i någon millimeter av sin tillvaro har befogenhet att avgöra vad som är rasism som är värd att agera mot, och vad som inte är det. Minns t.ex. i SVT:s nöjespanel i en morgonsoffa för ett par månader sen, som bestod av tre svenska mediepersoner – deckardrottningen Denise Rudberg, musikjournalisten Camilla Lundberg och DN:s kulturchef Björn Wiman – som inte tyckte att Stina Wirséns Lilla hjärtat var problematisk. ”Näää, nu får folk lugna sig”, lät det. ”Det här är INTE rasism”, lät det. Så fullkomligt idiotiskt.

OK, vidare till nästa tankehaveri på Twitter denna förmiddag: en person smygfotar en främling och lägger upp på Instagram, i syfte att belysa vad som är ”sjuklig övervikt”. Bl.a. Bella (@lismilf) och Linnea (@surtjej) reagerar starkt på detta. Smygfotaren bemöter det såhär:


Som jag ser det är detta det absolut sämsta av alla sätt att bemöta kritik på. Att klaga på att saker är känsliga. Alltså, why THE FUCK reagerar man såhär? Är det jobbigt och energikrävande att vara respektfull och hålla ribban lite jävla högre än att smygfota folk som man tycker är lite för tjocka för ens smak? Folk som ”inte tar hand om sig själva”? Tycker man på något vis att alla borde ha rätt att häckla folk för deras utseende utan att andra reagerar?

Vederbörande blev även försvarad av en annan twittrare som RASADE mot att Bella och Linnea enligt hen startat nån slags ”mobb” mot smygfotaren och att det vore minst lika illa som att kränka någons personliga integritet så tusenfalt som smygfotaren gjort. Bella och Linnea borde ha skickat ett privat meddelande istället, påpekas det. Alltså, va? Ska man markera mot oacceptabla beteenden ”i smyg” för att skona oeftertänksamma idioter från eventuell ”Twittermobb”? Även denna sköna invändning avfyrades i en diskussion; ”ja, men då har vi väl lärt oss det då. skriv inte något eller lägg upp någon bild alls, för då kommer någon att reagera.” – ÅH NEEEJ; pk-censuren dömer enhälligt att vi inte ska kränka och häckla människor om vi inte vill få kritik buäääääh åsiktsdiktatuuuuuuuur. Snart får man inte ens kalla nån för jävla tjockis utan att nån blir upprörd i det här hemska mobbarlandet!!!!!!!

Nä. Lägg ner. Stå upp för era misstag istället för att spela kränkta.

Slutligen ska man vara jävligt tydlig med att ingen är perfekt, det ska man ha klart för sig. Man ska vara så in i helvete ödmjuk inför sina tillkortakommanden, annars bör man kanske avstå ifrån att kritisera andra hej vilt. Jag har själv betett mig på ett sätt eller sagt saker som folk har tagit illa vid sig av, och blivit tillsagd. Det jag ska göra i ett sånt läge är INTE att hålla på och tjafsa om att jag inte menar nåt illa, att jag är missuppfattad, att folk överreagerar eller att det på nåt vis är synd om mig. Utan jag ska bara ta emot tillsägelsen med grace och mognad och lära mig något av det. Bättra mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.