DT archive: plamp

(Detta är ett inlägg hämtat från min gamla blogg på Djungeltrumman.)

jag tillverkade en lampa igår! har obsessat över taklampor som är krukväxter samtidigt och hade inte råd med det som finns på marknaden (3000 kr och uppåt) så jag ba *hur svårt kan dä va*… researchade lite och TADAAA! i give you...

THE PLAMP!!! :] :-O 😀

släckt: en växtampel modell EXTRA ALLT. krukan innehåller tre olika sorters växter, mmm-m yes indeed.

tänd: en fett fin taklampa som rensar luften och allt det där som gröna levande växter gör. själva lampan är en LED som motsvarar typ 15 watt. just den jag fick tag på är i klenaste laget, jag tycker inte att den lyser tillräckligt starkt, så jag ska byta ut den. att det är just LED är jätteviktigt: OBS OBS!!! gör inte detta med nån annan sorts lampa!! LED alstrar nästan ingen värme, så det är den enda som funkar nära brännbart material som levande växter. vanlig glödlampa, halogen eller lågenergi kan torka ut växterna totalt. eller bränna ner ditt hem. osoft. en annan fördel med LED-lampor är att de sparar mer el än en lågenergilampa och innehåller inte heller något kvicksilver, vilket lågenergilampor gör. de har inte heller det där äckliga kalla blåvita ljuset och det tar inte heller en miljon sekunder innan de tänds. urk jag hatar lågenergilampor.

köpte en lampsladd med textilkabel, ren smaksak där. valde en svartvit variant men kom på att den bara påminner mig om ett gammalt strykjärn min familj hade för länge sen och jag borde nog bara valt vitt istället. retar ihjäl mig på att sladden är så framträdande nu. men äh. småpotatis egentligen. fanns på clas ohlson för typ 79 kr, köpte själva lampan och stickproppen där också.

i själva krukan har jag doftranka…

murgröna, och…

plymsparris.

jag valde växterna utifrån följande kriterier:

1) de får inte ha för stora och tjocka blad så att lampan blir tung. därför går t.ex. gullranka bort. jag har iofs doftranka som har ganska liknande uppbyggnad, men det är idag en liten planta som jag planerar att klippa ner kontinuerligt så att den inte tynger ner alltför mycket.

2) om du, som jag, vill göra allt extra svårt för dig och inte nöja dig med en sorts växt utan MÅSTE ha FLERA, så ska du välja sådana som har liknande krav. de ska liksom tåla att leva i samma kruka och vattnas lika ofta etc. jag misstänker att sparrisen är känsligare och mer krävande än de andra två. den har så himla spensliga och grässtråliknande tunna små blad så den lär behöva vattnas oftare än doftrankan och murgrönan egentligen, men aja. jag kanske sprejar den försiktigt med lite vatten om den börjar tjura, eller vattnar extra ofta bara just där den har sina rötter.

total materialkostnad: 437 kr: dvs 167 kr för elartiklar på clas ohlson och 270 kr på plantagen för växter och monteringsmaterialet, d.v.s. kruka, plastbeklädd ståltråd för stommen, etc. man kan komma undan billigare med elartiklarna eftersom att jag köpte en snofsig textilklädd sladd vilket absolut inte är ett måste, men å andra sidan är det halva priset på alla gröna växter på plantagen just nu, så där sparade jag 194 kr.

total tidsåtgång: ca 2 timmar att montera lampsladden, böja till stommen och plantera växterna. räknar man med restid ut till plantagen i barkarby (LOL) och att lufsa runt inne på clas ohlson, så tog det kanske 5 timmar totalt, från två tomma händer till en färdig plamp.

jag TROR och HOPPAS att växterna kommer klara sig bra, det är ljust i min lägenhet och de har fortfarande en del plats kvar i krukan att sprida ut sina rötter på. så småningom kommer de växa och lampan blir ännu finare, speciellt när doftrankan börjar blomma och dofta……………

om man vill göra en egen plamp så finns lite sköna instruktioner här. holländaren (well ofc) som hittat på denna använder själv en avsågad pet-flaska men det ser ju förjävligt ut, så jag bytte ut den mot en diskret svart plastkruka istället. han använder också fula lågenergilampor… så, ja, jag följde inte hans instruktioner till punkt och pricka utan improviserade lite själv, gör det du med, KÖR BARA! vore extremt fett om nån får för sig att göra samma, TA BILD OCH LÄNKA isåfall, herregud, självklart ska ni det!!

UPPDATERING

kolla den här fina varianten med passionsblomma, nästa jag gör ska definitivt bli en sån!! *galen*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.