DT archive: karisma

(Detta är ett inlägg från min gamla blogg på Djungeltrumman.)

igår var jag, anisa, sara och apollo på ett seminarium som arrangerades av apartheidveckan sverige, om israels apartheidsystem. det var tre talare, sinsemellan väldigt olika och med olika utgångspunkt men med samma slutsats. det var så fantastiskt intressant och jag hatar att min hjärna är så begränsad att jag omöjligen kommer minnas allt som sades. hoppas hoppas hoppas att någon har spelat in eller filmat, skulle vara perfekt som podcast t.ex! fler behöver höra.
talarna var så himla bra valda. den första var salim vally, en sydafrikansk forskare, nu verksam på johannesburgs universitet (tidigare fackligt aktiv), han fokuserade på akademisk bojkott, hur det funkade i sydafrika och hur det kommer funka i israel. sen pratade abir kopty, en palestinska med israeliskt medborgarskap, som berättade om en del av det palestinska folket som man sällan hör om; dvs de som inte lever på de ockuperade områdena utan inuti israel – sjukt intressant. avslutade gjorde michael mansfield, en av englands mest kända advokater, som bl.a. företrätt familjerna till bloody sundays offer och även engelska palestinaaktivister som dödats av israeliska armén. det var så himla maxat att höra alla dessa prata och jag var helt flammande inombords när vi gick därifrån.

jag och anisa åt middag efteråt och jag, eh, ”samtalade lite” med en av hennes grannar. denna stjärna, som jag vanligtvis gillar, ställde sig väldigt skeptisk till att man sätter ”israel” och ”apartheid” i samma mening. han tyckte också att israels politik gentemot palestinierna är en icke-fråga när länder som iran och nordkorea existerar…

jag förstod rätt tidigt att samtalet inte skulle leda nånstans, men insikten cementerades i jordens fucking inre magmakärna när han sa att martin luther king jr. hade lyckats så bra med att lyfta frågan om rasdiskriminering i USA under medborgarrättsrörelsen och att det är ”lite konstigt” att palestinierna inte lyckats bättre med det; han frågade mig varför just dr. king blev så tongivande och jag sa att det nog bland annat berodde på att han var väldigt passionerad och karismatisk. och att han därför fått med sig en massiv följarskara som sträckte sig långt utanför den egna gruppen. sen ställde han – i kid you not – 100% sanning – jag svär på anisas ansikte och prinsessan estelle – denna retoriska fråga:

varför kan inte palestinerna vara mer karismatiska då?

kände hur nervtrådar slets av i hjärnan samtidigt som jag tittade på honom och tänkte, ”jaha… det är SÅHÄR internettroll ser ut”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.