DT archive: för er som vill bo i barcelona!

(Detta är ett inlägg från min gamla blogg på Djungeltrumman.)

jahapp jag hade skrivit ett asbra och långt inlägg med massa bilder, som handlade om bostadstips i barcelona, men detta fantastiska bloggverktyg gjorde sitt allra bästa för att sabba allt. trodde att inlägget legat uppe sen i fredags då jag klickade på publish och tänkte kolla feedback nu på kvällen, såg då att inlägget inte existerade. helvete vad irriterad jag blir. försöker nu återskapa ett det jag skrev för tre dagar sen, ur minnet, fan jag blir så sne. aja. here goooeees:
amanda
hej annahita! helt orelaterad fråga: har inte följt din (mkt bra) blogg så länge men har förstått att du bott i barcelona, och undrar om det går bra att fiska efter lite tips ang. att flytta dit? att fixa lägenhet, vad man bör tänka på osv. har du kanske redan skrivit något inlägg om detta tidigare och har lust att langa länken till det? tack på förhand!

hej amanda! älskar era frågor, keep ’em coming! klart man kan fiska efter tips, annat vore bara löjligt av mig. det är inte svårt att hitta bostad i barcelona, stan svämmar över av lediga lägenheter. det svåra är att hitta en du har råd med, och inte bli lurad på kuppen. jag gör det pedagogiskt med rubriker:

hur vi gjorde
jag och veronica hyrde en asfin liten tvåa i stadsdelen sants-montjuïc (d.v.s. kvarteren mellan tågstationen sants och berget montjuïc) av ett företag som heter barcelona-home, som i sig är värda ett eget inlägg. jag rekommenderar alla att undvika all kontakt med dem och försöker här kortfattat förklara varför: de erbjuder ett stort urval av lägenheter på bra adresser och till schyssta priser. man kan hyra dygnsvis, veckovis, månadsvis och t.o.m. årsvis. upplägget går ut på att de agerar mellanhand mellan lägenhetsinnehavaren (”the landlord”) och hyresgästen, som en slags förmedling. detta är mycket bekvämt, då de kan skylla alla tänkbara problem på denna hyresvärd. funkar inte alla element i januari och hyresgäster sover med ytterkläderna på? kontakta the landlord. är glödlampan i badrummet trasig? kontakta the landlord. kommer en skyhög elräkning som du inte hört talas om tidigare? kontakta the landlord. stod det att det skulle finnas tvättmaskin i lägenheten fast det inte gör det i verkligheten? kontakta the landlord. har ni ohyra? kontakta the landlord. etc. etc. etc. det här sköna upplägget med en utomstående landlord gör att de kan borsta av sig rätt mycket av den dåliga stämning och det agg som samlas, BH är ju bara den där schyssta medlaren, hey don’t shoot the messenger liksom.

hur kontaktar man the landlord då? via mail. aldrig telefon. endast mail. faktum är att nästan alla BH:s kunder får exakt samma mailadress för att kontakta deras landlord. exakt samma mailadress, till ett privat gmail-konto… så väldigt väldigt många av de lägenheter som BH hyr ut ägs av en och samma person… hmmm… (och hur vet jag detta? jo, för att jag fick jobb där. och fick alltså se deras verksamhet inifrån. SAMTIDIGT som jag var kund hos dem. idiot much som anställer en kund när man driver en skitverksamhet?)

nu är det ju inte så enkelt att BH underlåter att ta sitt ansvar för folk de inleder ett samarbete med, folk som genom sitt ansvarslösa beteende kan sabba BH:s rykte osv. utan faktum är att de inte samarbetar med folk. nästan alla objekt i BH:s bestånd ägs av dem själva. ett fåtal ägs faktiskt av utomstående privata innehavare av förstahandskontrakt eller bostadsrätter, men verkar aldrig tillgängliga för folk som t.ex. dig amanda, som kommer utifrån eller som ska hyra för en kortare period. men vem är det som svarar på alla förbannade mail från hyresgäster? jo det är nån stackars raring i kundtjänsten som har som enda uppgift att låtsas vara en hyresvärd, vara så trevlig som möjligt för att dämpa kundens ilska och göra så lite som möjligt för att faktiskt lösa problemet.

ja. det där ÄR fan en kortfattad beskrivning av varför man inte ska befatta sig med barcelona-home. gud vad jag önskar att min ex-chef/hyresvärd inte hittar detta inlägg…….. han kan svenska dessutom……… umgås mkt med svenska tjejer osv…………. aja, trots att man hade en del problemz på bostadsfronten, så trivdes vi SÅ HIMLA BRA i lägenheten och i området vi bodde i.


parken som låg ett kvarter från vårt hus; parc l’espanya industrial. precis bakom låg tågstationen som delvis gett stadsdelen sitt namn; sants estacio. 


lille balkongen som alltid gav en sotiga fötter. :’)


det första man såg varje morgon. ett fint innertak.


vår gata carrer d’ermengarda.

andra alternativ
det finns förhoppningsvis andra företag man kan hyra av. företag som baserar sitt rep på uppriktiga kundrecensioner och inte några fejkade utlåtanden som deras anställda får skriva från sina privata google-konton…………. exempel på några som min ex-chef hatade, för att de var mer betrodda och populära än hans bizniz är:

niumba
airbnb

finns såklart massa fler alternativ! båda dessa fungerar iaf på samma sätt som BH påstår att de fungerar, d.v.s. privatpersoner hyr ut sina egna lägenheter via dem, företaget tar en andel av hyran och sköter kommunikationen och allt det praktiska. jag har inte hyrt av någon av dem men jag får positiva vibbar av åtminstone airbnb. de skickade t.ex. ut ett panikslaget och hjärtskärande massmail till alla som haft kontakt med dem, p.g.a. att EN kund hade haft dåliga erfarenheter av en riktig pajas till lägenhetsinnehavare. där har vi iaf några som är rädda om sitt rykte…

privat hyresvärd
och utöver detta med företag och bostadsförmedlingar så finns ju alternativet att gå via privatpersoner. många av våra vänner i barcelona hyr direkt via privatpersoner, med dem kan man ha enorm tur (som t.ex. amy, simone och caitlyn som bor i en MAKALÖS sekelskifteslägenhet i stadsdelen born, med gammalt kakelgolv, synliga takbjälkar och nakna tegelväggar som inte heller ruinerar dem), men man kan också ha oflyt.

och sist men inte minst
googla för i helvete. GOOGLA ALLT.

♥ LYCKA TILL OCH HÖR AV DIG OM DET ÄR NÅT ANNAT!!! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.