joe

idag är det ofattbara nio (9) år sedan joe strummer dog.

jag har alltid skrattat åt folk som blir uppriktigt ledsna när idoler och kändisar dör, och har heller aldrig förstått känslorna av sorg för en person man inte känner. men jag kom på mig själv med att börja gråta när jag, efter att ha fått höra nyheten om hans bortgång, satte på london calling för att låta det *sjunka in*. han betydde mycket för mig när jag var tonåring, han är den enda mannen jag någonsin idoliserat. kanske var det joe strummers patos som fick mig att vakna – det, i kombination med insikten om att kids i min omgivning har helt andra förutsättningar än jag och smärtan det medför. han väckte frågor hos mig, frågor om klass och fattigdom och orättvisor, innan jag knappt förstod vilket grepp de har om mänskligheten.

han är älskad och verkligen saknad. mick jones kallar honom för ”the real thing” och paul simonon för sin storebror i deras tacktal när the clash valdes in i rock ’n’ roll hall of fame, året efter att han dog. överallt på youtube, i alla videoklipp som på något vis är relaterade till honom, skriver folk om hur betydelsefull och oersättlig han är, det är som om de pratar om en familjemedlem. jag har aldrig heller hittat någon värdig ersättare. och varför leta efter en ersättare, egentligen? joe strummer var den ultimata hjälten (förutom hans uppenbara handikapp) (man);  en rakryggad och in i döden opretentiös britt som står upp för de svaga. en textförfattare med känsla för gåshud och en melodimakare med känsla för smärta. allt detta förpackat i en sån förkrossande punkswag som ingen annan någonsin kan härma.

alla har hört the clash så istället lägger jag upp ett klipp från när joe strummer var hos david letterman med sitt band the mescaleros. det är så fint att jag dör. han må vara en vit lönnfet medelålders gubbe men FAN vad han talar rakt in i hjärtat på mig.

(är ni nyfikna på mer om hur joe var och om varför jag älskar honom så rekommenderar jag att ni tittar på dokumentären westway to the world. finns i sin helhet på youtube, man kan börja med det här klippet och sen klicka vidare.)

2 Kommentarer

  1. <3

    Trots att du påstår att jag är någonting som det inte ens är okej att kalla någon med downs syndrom för.

  2. :hearteyes: :hearteyes: :hearteyes: :hearteyes:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.