det är bostadsbrist, kan ni fatta det?

stadsforskaren jerker söderlind har skrivit en läsvärd debattartikel i DN om att de som bor i närområdet till ett planerat byggprojekt ska fråntas sin vetorätt och att det inte ska kunna överklaga planerna till stadsbyggnadskontoret och därigenom förhala projektet i vad som känns som evigheter. den heter ”frånta egoisterna rätten att överklaga nybyggen”. jag håller verkligen med stora delar av det han skrivit, framförallt det problematiska i att nån rik jävla nackafarsa kunde stoppa bygget av nya tennisbanor för att hans barn redan hade fått tennistid. enligt honom så behövdes alltså inga fler tennisbanor, för hans familjs egna behov var redan täckt.

det är skrämmande ofta en sån här inställning hos grannar gör att byggprojekt ställs in helt och hållet. jag har full förståelse för att man kanske motsätter sig hur något är utformat rent estetiskt – det är okej att tycka att saker är fula och då ska man ha all rätt att komma med skäliga invändningar, men man ska väl för fan inte kunna sätta stopp för hela bygget? i såna här tider väger faktiskt bostadsbehovet över vilka jävla egoistiska invändningar några enskilda grannar än kan ha. så är det bara.

söderlind skriver också att arkitekterna måste ha en mindre elitistisk och mer kommersiell inställning; de borde fokusera uteslutande på vad kunderna vill ha. där går våra meningar isär, för jag anser att om man följer det marknaden vill ha så kommer det ju fortsätta i samma takt. marknaden vill ha dyra bostadsrätter och hotell och parkeringsplatser. marknaden skiter fullkomligt i t.ex. hyresrätter och studentbostäder för de genererar en kass profit.

slutligen tre tips:

  1. YIMBY. om ni är intresserade av en lite mer positiv inställning till nybyggen i stan, borde ni kolla in yimby. yimby står för ”yes in my back yard” och ska funka som ett alternativ till alla ängsliga medelklassegoister som tycker att deras utsikt/innergård/atmosfär/reavinst är viktigare än att bygga fler bostäder.
  2. JAGVILLHABOSTAD.NU. en GRYM organisation som består av unga människor som tröttnat på bostadsbristen och mobiliserar för att göra något åt det. de har faktiskt lyckats åstadkomma flera nya bostadsbyggen i samarbete med olika byggbolag, så jävla KING. jag är stödmedlem och det borde ni också bli! självfallet är det gratis och öppet för alla.
  3. ALLA HYRESVÄRDAR. verkar vara den enda hemsidan som gratis delar med sig av information som alla andra tycker sig ha rätt att ta betalt för; en lista över alla hyresvärdar i sverige.

En kommentar

  1. Minns du/läste du förresten den undersökning som publicerades i DN ang. segregering i svenska storstadsområden för något år sedan? I den sades det iaf att 80% av de som bor i områden med hög (placerad) invandrartäthet (minns inte vilka områden som nämndes, har för mig tensta och rågsved) ’gärna’ skulle flytta därifrån om de skulle ha råd. Även om det har skett en statistisk överestimering, så innebär det troligtvis att såväl segregation som ungdomsflykt i stockholmsområdet skulle kunna effektivt motarbetas genom en framställning av en större mängd, kvalitativa (om vi lär av miljonprogrammets efterföljder), för den boende billiga, bostäder. Om du dessutom parar det med ett aktivt arbete för statligt sponsrade lokaler och verksamheter för eget företagande ungdomar (vilka ju är den största arbetslöshetsgruppen), så har du, i min mening, en politik att rösta på.

    Förlåt min wall-of-text, har bara tänkt på det mycket. 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.