Irland, abort, EU, papperskorgen

image

Jag sitter på en föreläsning om Europarätt, och inser att jag aldrig förut har reflekterat över det absurda i att Irland får vara medlemmar i EU trots att abort är olagligt där. Det strider mot flera av EU:s grundläggande principer, om basala mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. Men Irland beviljades ett UNDANTAG i abortlagstiftningen, de behöver alltså inte rätta sig efter övriga medlemmar. I en fråga som rör både grundläggande mänskliga rättigheter och diskriminering. Asså. Nog för att man ska respektera enskilda länders egenart och medborgarnas vilja, men ska man vara sån så kan man ju lika gärna bevilja Turkiet och Ryssland medlemskap, trots att de har en inte så, eh, ”EU-vänlig” inställning till yttrandefrihet, rättssäkerhet och typ, ja, DÖDSSTRAFF. Jag menar, man har ju redan börjat urholka ”kvalitetensstämpeln” som ett EU-medlemskap ska vara, om inte med Irlands abortpolitik så med typ mysiga och demokratiska Italiens medlemskap. Jag blir mer och mer tveksam inför det här s.k. ”fredsprojektet”.

Förlåt för det högtravande språket och det trista ämnesvalet. Jag har inte läst Perez Hiltons blogg på mkt länge. 🙁

3 Kommentarer

  1. du är fashinerande. keep at it. womanz!

  2. ursäkta dig inte för språket, du e smart, naturally visar det sig även i text.
    och shit, att jag aldrig tänkt på det, att irland är med i eu trots abortförbud. hur är det med polen? e dom med? if not, varför då isåfall? och OM dom är med, är inte det lika whack?

  3. portugal hade ju en liknande abortlag för ett par år sedan och de har varit medlemmar i eu lääänge… nu tror jag dock att de har ändrat den med det sitt tag och vet inte ens om det var på eu:s bevåg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.