huliganism

det finns mycket jag påstår att jag hatar. många av dessa företeelser, personer och fenomen har fått egna inlägg i den här bloggen, och kommer få sällskap av ett av de fenomen som jag på allvar hatar allra mest. jag hatar det mer än väldigt mycket annat för att jag inte kan förstå det. alls. det finns inte en endaste millimeter av förståelse för supportervåld och huliganism; inte ens efter att ha läst en termin maskulinitetsstudier känner jag att jag har förståelse stor nog att väga över föraktet. jag föraktar dem. de äcklar mig.

det som retar mig mer än allt annat är att det är våldet som är vägen och målet. de ”känner sig levande” när de jagar och får andra att  blöda, det måste vara en av de äckligaste formerna av självförverkligande som den här delen av världen har ynglat fram. oavsett vad de själva påstår så handlar det aldrig om att befästa sin lojalitet för laget genom att visa hur långt man är beredd att gå för dom – fotbollen är helt perifer och i det yttersta alltid en ursäkt. det finns ingenting de kan säga som kan få mig att omvärdera min inställning på den punkten.

och – OM jag skulle bli övertygad om att det faktiskt inte är en ursäkt för att få bloda ner sina nya adidas samba:s (eller som nån av djurgårdsfirmorna kallar den; ”adidas vansinne”), utan att det faktiskt handlar om kärleken till laget, då är det ännu värre. att misshandla varandra för att det egna fotbollslaget är bättre än det andra. det är så fullkomligt idiotiskt att jag inte kan formulera en ordentlig burn, jag anser att den här bloggen inte behöver sparka in fler öppna dörrar. men hörrni… slåss. för fotboll. det är en sport! för mig är det likställt med att puckla på någon som inte gillar star wars om man själv är ett fan. jag vet inte, ordet jag letar efter är antagligen ”ointelligent”, jag förknippar dessa killar med dumhet. på ett klotrunt litet huvud, fastsatt på en tjock ådrig tjurnacke, sitter det två pliriga små grisögon intryckta. pliriga små grisögon som stirrar blint, kåta törstiga små grisögon som inte avslöjar någon som helst form av eftertanke, analys eller förnuft. bara *ugg ugg*. idioter. grottmän.

jag läste på någon supportersida någon gång att klädsnobberiet inom huligankulturen är på väg till sverige. man ska utmärka sig bland andra (fotbollsintresserade) supporters genom att bära dyra preppy-märken som pringle of scotland, cp company, hackett och självklart stone island. det stod; ”Har du en Stone Island-jacka eller tröja på en Englandsmatch på Wembley kan du räkna med att alla ser, eller tror, att du är en så kallad ”lad”. Och du kan få räkna med att få stå upp för jackan.” stå upp för jackan……….. herregud. jag blir så full i skratt. denna fäshionaspekt med casuals som har svindyra men tråkiga threadz är alltså på frammarsch bland svenska huliganer, har iofs varit det länge men kommer i ännu större utsträckning nu. skribenten tillägger högtidligt: ”Titta nog efter dem, deras jackor är dyrare än din finaste gå-bort-kostym eller klänning. Helt plötsligt känns varken medias beskrivning av dem eller benämningen huligan så passande. Det här är förmodligen inte din förutfattade bild. Men det är den sanna.”

är det ett skämt? jag vill iallafall skratta. menar han på allvar att man inte är en grottmänniska bara för att man har en jacka för 10 000 kr? bah oooooo, ”helt plötsligt känns varken medias beskrivning av dem eller benämningen huligan så passande.” nej, helt rätt. helt plötsligt känns köttskalle mer passande.

 • ett relaterat lästips finner ni i stephan mendel-enks med uppenbar känsla för stil. så grymt läsvärd liten bok. jag har skrivit om den förut, haha, här är ett skitgammalt inlägg från 2008.
 • ett relaterat icke-filmtips finner ni i den skitlöjliga green street hooligans. den handlar också om supporterkultur och huliganer men är föga sedelärande och inte heller hoppingivande. skitlöjlig.
 • filmens tagline är ”stand your ground and fight”. som om de vore soldater i ett krig! hahahahahha! jävla idioter!! hahahahaha!!

6 Kommentarer

 1. Green street är den film som var allra mest poppis hos mina högstadieelever. Tjejer och killar. Alla älskade den. Jag förstog inte alls. En tjej i 9:an drömde om att åka till England och träffa en engelsk kille, efter att ha sett filmen typ en miljard gånger. Jag bah eeeh det där är liksom inte …trevliga killar?

 2. åh! agree. jag tänkte också på det här för ett tag sedan. jag har så oerhört svårt att greppa de psykologiska mekanismerna bakom att vilja slåss och döda på grund av den totalt godtyckliga lojaliteten med ett visst lag. personligen skäms jag varje gång jag dragits med i något som ens kan likna en masspsykos. jag förstår liksom ATT det är något man kan sugas in i, men typ där tar förståelsen slut.

 3. HAHAHAHAHAHAHAHAHAH jag älskar detta inlägg!!!! alltså jag tänker precis som du och har suttit här och gapskrattat åt det här med 10 000 kronors jackor… fan.. nu börjar ja dock se en affärsidé i detta, jag ska starta en ny blogg, EN FÄSHIONBLOGG FÖR HULIGANER!!! otroligt bra idé känner jag!

  jag har för övrigt sjukt svårt att förstå hela grejen med huliganism, men jag har läst på en hel del om grupppsykologi, och om hur människor beter sig i folksmassor och sådär… men vid demonstrationer har jag lite lättare att sätta mig in i vissa beteende som dessutom många gånger triggas fram av polis (bla göteborgskravallerna)… men just huliganism… asså… jag har aldrig varit sådär intresserad av fotboll eller sport… men för någon vecka sedan så drog jag iväg och tittade när lisebergs fastfoodslag skulle spela mot lisebergs spelavdelning… vart ska jag börja… jag skämdes så för alla människor i vår hejaklack… det var liksom… pinsamt, och jag tittade på vår personalansvarige och jag tror att hon tänkte precis som jag… helt plötsligt började alla bete sig som efterblivna jävla köttskallar och bara liksom väntade på små tillfällen att få starta någon typ av miniutlopp… folk kastade smällare och skit på fotbollsplanen… och då var vi väl en högst 50 pers totalt som tittade på denhär lilla fotbollsmatchen… minns bara att jag ställde mig upp och gjorde en skogsturken i stil med ”VEM FAN VAR DET SOM KASTA? VILKET JÄVLA KUKHUVUD VAR DET SOM KASTADE SMÄLLARE IN PÅ PLAN?” … sen blev jag förbannad och gick hem typ.

 4. åååååååh whino jag vill vara din kompis, du verkar så jävla bra och kul!

 5. Doppelmoralen

  ”jag är på dåligt humör idag. jag satte på phil spectors julskiva nyss, men det hjälper fan inte. jag hatar faktiskt precis just allting nu. just den här dagen är ett jävla arsle. jag kan inte för allt i världen frambringa någon som helst julstämning, pepp, eller ens lite jävlar anamma. asså jag är inte ens BLANK. jag är bara ARG.

  ARG på alla patetiska karaktärslösa människor i tunnelbanan som sitter med håglösa ögon och andas på mig med äcklig morgonandedräkt och går så jävla långsamt i trappan ner till tvärbanan på alviks station att man bara vill fly-kicka någon i bakhuvudet och se dem flyga framåt, nedåt…

  innan jag skulle inse vad jag hade gjort, att jag hade sparkat en människa i huvudet, hade jag antagligen känt en liten antydan till tillfredsställelse. när man får scratcha sin itch liksom. sparka ett patetiskt jävla kräk i skallen. åh. det skulle vara så härligt.” – från din ”Om mig”-sida.

  Visserligen skrev du detta för nästan tre år sedan och du har kanske mognat litet – men du verkar ligga på nästan samma nivå som dem du förkastar. Tjipp!

  • Ja, det där ett par synnerligen osmakligt formulerade rader men det är också lite löjligt att göra den kopplingen som du gjort. Tjipp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.