radikal hudvård pt. 2: OCM!!!

alltså! jävlar vad ni gick igång på min teaser! det var absolut inte min avsikt att göra så, jag tänkte ju mest att det är smartast att berätta och förklara ordentligt och ingående i ett eget inlägg, haha, förlåt för att jag hållit er på halster! men, som marie & jenny redan gissade – så har jag börjat med OCM, alltså Oil Cleansing Method.

”ÅH BUUUUU!!!”, tänker vissa nu. ”inte det där tramset igen! det kommer vara ofräscht och flottigt och besvärligt och kladdigt och jag tänker aldrig tvätta mitt ansikte med matolja!!!” – okej fine, ha dålig hy då! till er andra, varsågoda:

det du ska göra är att ta en plastflaska i en storlek som känns lagom. jag använder en liten flaska som det har varit mango-duschtvål i tror jag (från jobbet). skölj ur den ORDENTLIGT. det ska inte finnas några rester av det gamla innehållet. sen fyller du upp flaskan till en 1/3 med ricinolja. ricinolja köper du vanligtvis mot förstoppning på apoteket (LOLLL), en flaska på 60 ml kostar typ 40 kr. resten av flaskan fyller du med olivolja, kallpressad jungfruolja alltså – ja precis den du använder i sallad och matlagning. om man börjar whina om att det  är ofräscht med livsmedel i ansiktet känner man inte mig, haha, och om man tror att det kommer lukta konstigt i fejan och så bör man icke misströsta: det kommer inte lukta nånting – OM du känner nån liten pust av salladsdressing när du gör detta sen kan du väl tänka att det inte är så farligt med att lukta salladsdressing i 5 min varje kväll.

den här blandningen, med 30%  ricinolja, är avsedd för fetare hudtyper. har du normal hy tar du ca 20% och har du torr hy räcker det med 10%. resten är som vanligt olivolja. vissa använder solrosolja eller mandelolja. jag tog det jag hade hemma och det har hittills funkat utan anmärkningar.

när du sen använder detta behöver du tre grejer: 1) din oljeblandning. 2) en ren handduk. 3) hett rinnande vatten.

 1. värm upp oljan mellan händerna litegrann och massera in det i ansiktet (ja, även om du har foundation & puder). har du mascara och sånt på ögonen tar oljan bort det också, men jag tar hellre bort det med en vanlig sminkborttagning innan. jag fann att ricinolja i ögonen svider litegrann, eh. :x_x: massera massera massera, i minst en ordentlig minut, men hellre uppemot 5 minuter om du har haft smink på dig.
 2. skölj handduken i hett vatten (inte så att du bränner dig, men ja, du fattar, så hett som möjligt utan att du känner obehag), krama ur den litegrann och håll den sen mot ansiktet tills den svalnar. tycker du att detta är omständigt, tidskrävande och jobbigt – okej fine, ha dålig hy då! stryk av oljan med handduken (STRYK, inte gnugga eller skrubba). skölj handduken, ta mer hett vatten och upprepa en gång till. när du har gjort handduksgrejen två gånger är oljan helt borta. har läst att andra upprepar detta typ 4 ggr och det kan man väl få göra om man har lust med det, för mig räcker det med två.

och sen är det KLART!!! fan vad enkelt va! :O jag gör detta varje kväll och på morgonen sköljer jag bara ansiktet med vatten. i ett par dagar kändes det konstigt att inte göra mer än så på morgonen men nu när det har balanserat ut sig lite bättre så ser jag inte ens varför jag behöver tvåla in fejan om jag bara har legat och sovit. faktiskt. ”men KÄNSLAN då, o ärevördige guru?” säger ni då. ”hur kan man känna sig ren om man smetar in fejan med OLJA?”. då kan jag säga såhär: jag, precis som ni, värdesätter KÄNSLAN av renhet (som jag säkert skrivit förr) så det är väl kanske därför jag har låtit bli att prova detta. jag vill därför understryka att man verkligen inte känner sig oljig eller smutsig, tvärtom faktiskt. tror att det är de ångande varma handdukarna som gör det. jag har inte heller behövt smörja in ansiktet med någonting alls efteråt och jag har varken varit torr eller flottig.

jag blev helt klart överraskad över hur bra det funkar, hur billigt det kommer vara och hur många produkter i mitt badrumsskåp som numera är helt jävla överflödiga (ansiktstvätt, toner, olika krämer, skrubbar, masker etc), detta är lite utav ett ångestmoment för mig för att jag kan inte slänga förpackningar som inte är tomma. har t.ex. helt nyligen köpt soapless gel cleanser från avène, men har knappt hunnit använda den. vad ska jag göra av den nu liksom? alla mina ansiktsmasker? GAH. så då kommer vi till mina två enda minus med OCM:

 • det är lite jobbigt om man kommer hem sent på natten och är lite på kanelen
 • jag hade velat upptäcka detta tidigare

vill man grotta ner sig i detaljer eller bara läsa mer kan man göra det på theoilcleansingmethod.com. hoppas att det funkar lika bra för er som det har gjort för mig. det är i vilket fall VERKLIGEN värt ett försök!

32 Kommentarer

 1. behöver du ha lotion efter att du tvättat dig med detta?

  nu kommer denna kommentar säkert bli ett enda fett utlägg, men jag tror verkligen på att använda så få produkter som möjligt, och använder man produkter, så är det bättre ju naturligare de är (inte minst för miljön).

  När jag gick i femman läste jag en bok och sen slutade jag att använda tvål och schampoo och balsam. Schampoo o balsam började jag med igen när jag var typ 17, men jag har inte duschat med tvål sen jag gick i femman. tvättar håret med schampoo gör jag ca var tredje-fjärde dag. Min hud är high class, om jag får säga det själv. Inget fel på håret heller.

  jag tvättar aldrig mina barns hår med schampoo, balsam och jag tvålar ALDRIG in deras kroppar. Deras hud har alltid varit top notch.

  Gemene man är så intalade och lurade att man behöver massa produkter! Och gör man inte som ”alla andra” så riskerar man att klassas som en snusk. Detta för att skönhets- och hudvårdsprodukter är en så SJUKT stor multimiljards-industri!

  Ett tag när jag hade lite torr kropp smorde jag in hela kroppen med olivolja efter att jag duschat. Jag vet inte exakt hur jag luktade men jag tror jag var rätt fräsch? samt att det fungerade och gick snabbt (ORKA hålla på med kroppsvård en halvtimme efter varje dusch liksom)

  Nä, jag är pro OCM.
  Tycker det låter sunt!

  • näpp, jag behöver inte lotion efter att jag har tvättat mig med denna! eller alltså, ingen hudkräm dårå. i ansiktet.

   jag tror helt klart att vi använder typ 8 ggr så mycket saker än vad vi behöver. gosh. har ju tänkt på det här med mäns hy. många av dom använder ju ingenting heller och inte fan ser de ut som pizzor i fejan (de flesta av dom ser inte ut som pizzor i fejan)…

 2. Har läst lite om det och det verkar vara rätt vanligt att man får världens utbrott med monsterfinnar ett tag in på det här. Funderar annars på att testa.

  • det är möjligt att man får ett utbrott av finnar typ ett par veckor eller en månad in i användandet, det är vanligt att det händer vilken hudvårdsrutin man än byter till. så jag är beredd… heheeeee.

 3. ska springa till apoteket imorgon och köpa ricinolja. jag körde förr på tistelolja och olivolja som också fungerade ganska bra. tistelolja är en torr olja så den fettar inte ner. alltså så bra att du har hittat nåt som fungerar! nu blev jag pepp!

 4. Asså vill verkligen inte förstöra för alla som verkar taggade på denna metoden men jag testade en liknande grej i somras fast med kokosnötsolja ist (googla coconutoil method) och det var det VÄRSTA JAG NÅGONSIN HAR GJORT när det det kommer till min hy. Efter att ha googlat en massa, läst om folk som använt kokosoljan etc kände jag mig säker på att de skulle bli grymt.

  Kan ej beskriva känslan av att slänga alla produkter i badrumskåpet och veta att jag skulle replacea de med något naturligt och skonsamt mot min hy liksom hey det används främst bland afroamerikaner samt i sydostasien som brukar ha riktigt goregeus skin och vars hy främst inte verkar åldras. Så jag körde ungefär samma procedur som dig och tog på det på kvällen och sedan använde jag inte någon annan skit under dagen. Det kändes fett obehagligt att ha olja i facet första dagarna men jag vande mig efter ett tag och började tycka att speciellt lukten samt den extrema mjukgöringen var det bästa som hänt mig.

  Blev sedan överlycklig över att vissa av mina ärr efter vattenkoppor när jag var åtta(!) bleknade också! Men här slutade också allt bra för efter ca två veckor började jag få hemsk hy, asså jag menar typ böldliknande acne.Jag har alltid haft liite finnar periodvis men i sommras hade jag nyligen fyllt 18 och hade haft riktigt klar, fin hy i ca ett år. Så jag trodde at jag hade blivit kvitt mina hormonrelaterade pubertets breakouts. Jag ville mest få den där eftertraktade ”glowen” alla snackade om att man fick med kokosnötolja.

  Efter dessa två veckor blev ganska orolig men eftersom jag hade läst att huden först blir värre i samband med att den rensar ut alla gifter samt extra talg fortsatte jag i hela TRE månader till. Asså det blev bara värre och värre tills min hy utvecklade riktigt grov acne. Jag uppsökte till slut läkare som skakade på huvudet medans jag berättade om kokosnötsoljan och jag har nu genomgått en antibiotikakur i två veckor och thank god har min hy blivit bättre. MEN jag har fortfarande ärr i hela facet efter ovannämnda nästan böldliknande finnar och needless to say har jag mått skit under hela den här perioden och får fortfarande ångest när jag tänker på att jag kanske aldrig blir kvitt mina ärr eller får tillbaks min fina hy. Känns så sjukt jävla ovärt att ha gått igenom tonåren och klarat sig oskadd ur acneträsket och sen bara för att man väljer att testa något sånt här få riktigt hemsk acne och som grädde på moset kanske tvingas se spåren av det i spegeln resterande livet 🙁

  Vet inte riktigt vad syftet med hela den här uppsatsen var eftersom det inte ens är samma produkter du använder. Men eftersom jag först tänkte köra på ricin/olja medtoden och den rekommenderas av samma personer så vill jag bara varna alla att please do your research samt kör inte kokosnötsolja metoden EVER. Det kan sluta i katastrof så var försiktiga och kanse typ testa på något litet område i ansiktet som typ hakan? Det är ändå olja man handskas med. Tror det är bäst så för att se hur ens hy reagerar för på vissa så låter det genuint som att det har fått fantastisk hy men som sagt det kan sluta riktigt hemskt som i mitt fall där jag ångrar varje dag att jag någonsin testade det 🙁

  Och för dig ovan som inte använder body lotion, kokosoljan är katastrof för ansiktet med underbar för kroppen och sen luktar den ljuvligt köp den organiska kallpressade om du vill ha riktigt mjuk hud!

  • OJ SHIT!!! värsta skräckhistorien!!! gud, jag fattar verkligen bitterheten du känner, att ha gått genom tonåren med fin hy och sen ba POWWWW, åh ångesten. fifan. nu har ju jag lite samma situation, minns inte min tonårshy som katastrofal, det är inte förrän typ i 20-årsåldern som det blev riktigt illa (när jag började sminka mig on a regular basis dårå……..) – jag vill inte ens tänka på hur din hy måste ha känts när du skriver ”riktigt grov acne” och ”böldliknande acne”. shit. alltså jag är ju verkligen medveten om att byte av hudvårdsrutiner kan orsaka värsta osköna obalansen i huden, men jag tror och hoppas att du hade extrem otur. din hy kan ha varit väldigt reaktiv mot något i kokosnötsoljan, har hört om flera personer som har fått problem med just den oljan. jag undrar, använde du nån torrolja också UTÖVER kokosnötsoljan? kokosnötsolja är ju en fuktgivare, precis som olivoljan är i min blandning. det är ricinoljan som gör all ”städning”, så att säga. den rengörande ingrediensen. utan den skulle jag ju dö flottighetsdöden. jezuz.

 5. Åh, det låter asvärt ju! Ska jag definitivt testa.
  Jag har ganska länge varit sugen på att testa No-Poo-metoden(seriöst namn?)eftersom jag har väldigt torrt och frissigt hår, och det känns ju lite som samma grej typ?

  • ja, det är lite samma grej tror jag… fast jag vet inte hur länge jag skulle orka med att ha flottigt hår just, innan det balanserar sig. konstigt nog är jag känsligare för fett hår än för fet hy?

   (ps. grymt bloggnamn du har! helt grymt!)

   • Ja, exakt. Mitt hår är väldigt lockigt så det syns inte så mycket när det är fett, thank god!

    Tack, lite bert-retro sådr 😉

 6. asså LOVE sånt här!!!!! kommer dock fega och låta dig köra ett tag innan jag hoppar på det hela, bara för att se om det _verkligen_ fungerar. men fan vad jobbigt att behöva genomlida en ”breakout-period” där hyn går nuts för en stund för att sedan lugna sig…. när ska man lägga den liksom?? haha. tänker mig typ i januari när allt grått och trist och deppigt. då kan man lika gärna vara finnig och ful… HAHA. okej jag är störd som tänker såhär, förlåt :C anyway!!!! asgrymt tips. älskar hemmakurer!!!

  • haha that’s the spirit! jag tänker ju köra på det här ett tag och kommer ju definitivt rapportera ifall något med hyn försämras eller förbättras eller så, stay tuned ghazita!

   och jag tror att januari är optimalt. ingen får ligga i januari.

 7. provade ocm för några år sen men kände att det inte var optimalt.. hade uppehåll och började sen tvätta huden med bara olivolja och vatten, utan att värma och blöta någon handduk. använde olivoljan mer som en vanlig rengöringskräm. masserade in, sköljde med vatten och torkade av med ren handduk. har funkat jättebra för mig länge. hade acne innan jag började och blev mycket bättre bara på en månad. har kört det i några år nu och det har funkat bra. har dock fått svarta pormaskar ända ner på kinderna, vilket inte känns så kul.
  har dock slutat med oljan nu, sen någon månad tillbaka, då många blir allergiska mot olivolja och det vill jag inte bli. lär väl börja igen dock. nu var det slut på den novellen.

  har du fått resultat på högskoleprovet förresten? mitt finns iallafall på studera.nu nu!

  • ah, fan vad synd att det inte funkade för dig. jag hoppas att jag inte kommer behöva byta på ett tag. kan dock redan nu se att min hy mår bra av mindre stressande produkter, det räcker liksom med foundation och puder och concealer och massa shit.

   men oj, allergisk mot olivolja? det vill jag verkligen inte bli. har inte läst om det. jävlars.

   MEN ÅH SÅ GÖTT, tack för att du påminde mig om HP! om det inte vore för dig hade jag inte kommit på att kolla. fan det gick bra för mig, fick precis lagom poäng för att komma in på juristlinjen, vilket var målet med att skriva HP iår! GRYMT!!!

 8. asså behöver jag ens skriva att jag älskar all återkoppling och feedback ni ger mig när jag nördar? LOVE YOU GUYS!!! <3

 9. Jag har kört med ocm i något år nu, och den slår alla andra produkter! Finns ingen större satisfaction än att känna smutsen när ocm drar ut det ur porerna, det blir liksom grusigt på fingrarna (okej, nu längtar jag tills min nästa omgång, jag kör den 1 gång i veckan).

 10. Yey!

  Gotta luv the hemmakur! Har hört om ocm förr men inte riktigt vågat testa.. Nu kör jag med argan-olja (himmelskt bra men lite dyrt) som ansiktssmörj på kvällen. Mkt bra för min feta hy. Olja är verkligen grejen för fet hy! Men det gäller att hitta rätt som sagt.

  Måste bara tipsa om The Long Hair Community för alla luvers of naturlig ansikts/hud/hår-vård: http://forums.longhaircommunity.com/
  Fokus främst på hur man kan spara (riktigt) långt hår men det finns en miljard tips om allt från OCM till no poo till min personliga favvo Vinegar rinse (för hår). Ftw!

 11. HEY annahita, har ett problem ang. hud som jag undrar om du kan hjälpa mig med??? har en massa röda pylar (det är inte riktigt finnar, men klämmer man på dem kommer det typ talg? ur dem… sorry for oversharing…) på mitt bröst som inte vill fösvinna,tycker det är skitjobbigt. kan inte ha urringat etc. vat du vad jag ska göra? har du ngt förslag? kanske ocm hjälper mot det också?

  • hey girl! åh jag känner mig som bullen, fast för hudvård! jag är… hudvårdsbullen!!! HAHAHAH!!! 😀 men gud, ni är så fina som frågar mig, som om jag vore värsta hudterapeuten eller nåt. alltså, det låter ju iofs som om du HAR acne på bröstet. du vet, ibland har man det på ryggen, backne. jag vet tyvärr inte mer än att många olika märken har en duschtvål eller body wash eller liknande, som då ska ha finndödande egenskaper… jag själv får lite pluppar på ryggen ibland men de är så få att jag typ inte stör mig på dom.

   det skulle såklart vara värt att testa ocm i ditt fall, varför inte? kan ju inte skada? det är säkert jätteskönt också, en ångande het handduk på bröstet. 🙂 mys.

 12. Men assa! Jag är kille, men lider av fatty skin. Skulle kunna använda mitt ansikte som matfett bara jag gnider pannan i stekpannan. Ska prova detta, har precis beställt ricinolja online här i UK, tydligen omöjligt att få tag på i affär. Nu gjorde du mig bög… vilket jag i och för sig är, så det är väl okej. HÖHAhaöhöahÖAHÖa! <3

  • haha, har jag gjort dig bög fast du redan är det? soft! i got double fagging powers!

   vad konstigt att det inte finns ricinolja i UK. alltså castor oil? fan vad skumt. trodde lätt att det skulle finnas på boots eller eller superdrug eller nåt. men asgrymt, vad kul att du blir nyfiken på att prova själv! berätta gärna hur det gick sen! 😀

   • du är faginator.

    ja, alltså. jag läste att typ gravida kvinnor tar det för att klämma ut ungen snabbare eller nåt (don’t ask…) men det slutade med att de typ sprängdes i luften, så alla major drug stores slutade sälja det *weird*

    de har tydligen skickat castor-oilen idag, så får nog den nästa vecka. jag rapporterar senare hur den funkar på med en medflottis av det manliga könet.

    peace

 13. Panna…. stek…panna. 😎

 14. bor i usa & laste om OCM nar jag laste om det i ditt kommentarsfalt. tycker det funkar bra, speciellt sa tror jag min hud grinar av lycka av alla skitkemikalier jag utsatt den for! min hud har hitills blivit mer slatare men samtidigt har finnarna inte minskat, nastan tvartom. blev lite trostad nu nar jag laste att det brukar komma en utbrytningsfas. dock ar den inte sa farlig, ungefar som vanligt och allting kan doljas hehe. sen vet jag inte om det beror pa stress och mens ocksa. ser fram emot att se resultatet efter nagra veckor, for sa pass bekvamt som det ar vill jag inte sluta anvanda den annu (: inte min planbok heller!

  • jajamensan! det gäller att ta det med ro liksom – huden reagerar ofta med ett utbrott av större eller mindre omfattning när man förändrar sin hudvårdsrutin på ett ändå ganska radikalt sätt. har alltid fått reaktioner när jag bytt produkter, men de har aldrig varit allvarliga, såsom du säger. de är allvarliga jämfört med den där lilla första veckan av bliss när huden ba slappnar av, innan den riktigt har kommit igång med själva utrensningen. men det är inte allvarligt jämför med vad man brukar ha för finnar, då är det väl ungefär likvärdigt.

   så det är bara att köra vidare! jag tänkte försöka skriva ett nytt inlägg med uppdatering om en månad, typ runt jul. också bra att veta hur det funkar i det här jävla pissvädret.

   tack för din kommentar! 🙂

 15. du måste uppdatera hur det har gått med detta efter en tids bruk av metoden A!

 16. Får man fråga om du fortfarande kör på OCM med ricinolja och olivolja? Funkar det fortfarande lika bra? 🙂

  • Hej!

   Nej, jag är alldeles för nyfiken på hudvård för att hålla mig borta från alla goa produkter som finns därute! Men jag har inget ont att säga om OCM, annat än att det kan vara lite bökigt när en bara vill gå och lägga sig. Men resultatet är asbra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.