the apthorp

jag satt nyss och klickade omkring på the interwebs och hittade av en ren slump till the apthorp building i new york. blev lite besatt. ungefär som när jag hittade palazzo chupi. the apthorp är ett vulgärt stort, 101 år gammalt bostadshus som upptar ett helt kvarter mellan west end avenue och broadway. det är tydligen extremt få bostadshus som gör det i NYC – upptar ett helt kvarter alltså. det byggdes 1908 på beställning av familjen astor, som är det närmaste man kan komma till kungligheter i new york (deras urfader john jacob astor är tydligen känd för att vara den första multimiljonären i USA och den fjärde rikaste amerikanen någonsin. hans förmögenhet bygger på handel med päls, opium och fastigheter).

AJA. det är inte bakgrunden som är det viktiga, det är själva huset. det är så jävla… stort. en riktig koloss. och själva utformningen får det att se ännu lite större ut än vad det kanske egentligen är. det sitter liksom där, som ett jävla fort, hägrandes ovanför de små människorna som ilar omkring som myror på den enorma innergården:

apth

518869773_3392c4a30c

PR-AB232_APTHOR_G_20081223155826

apthorp

det är någonting alldeles särskilt med den här typen av hus. det känns som om de hör hemma i metropolis.

metropolis

eller gotham.

gotham

sen bor det ju en massa folk där också. typ conan o’brien, al pacino, sidney poitier och cyndi lauper, men det känns inte riktigt som den typen av människor som enligt mig borde bo där. jag tänker mig typ jack the ripper och edgar allan poe. och the jolie-pitts ska tydligen kolla på lägenheter här, enligt perez hilton… ja just det, det kanske var så jag hittade huset till att börja med.

En kommentar

  1. mäktigt :O
    och jag har aldrig fattar hur stort ett kvarter är, nu vet jag visst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.