P3 dokumentär

jag har blivit helt besatt av p3 dokumentär! på nisses inrådan laddade jag ner några podcasts igår och jag kunde inte ta ut lurarna ur öronen. på väg till jobbet, på väg hem från jobbet, när jag stod och lagade mat, när jag satt och läste igenom lite introduktionspapper från jobbet, när jag borstade tänderna, och slutligen så somnade jag med lurarna i öronen.

ett avsnitt som berörde mig extra var det om lobotomi och tvångssteriliseringar i sverige från 30- till 70-talet. de hade pratat med en av de få män som blivit tvångssteriliserade (90% av alla tvångssteriliseringar var utförda på kvinnor), han ansågs vara mentalt olämplig att få en avkomma för att han hade levt ett busliv i sina tonår. ni vet, sniffa thinner, sno cyklar, krossa glasrutor, puckla på folk… han var väl ingen mysig unge, men liksom, ska man bli ifråntagen möjligheten att få barn för att man varit en ligist när man själv var närmare barn än vuxen?  han hamnade på mentalsjukhus och fick sitta där tillsammans med pedofiler, våldtäktsmän, mördare och lobotomerade. vissa förstod han inte varför de ens var där, inte förstod han heller varför han själv var där. sen kom han ut och började knarka amfetamin, sen fick han nån slags knarkpsykos och hamnade på karsuddens sjukhus, rättspsyket alltså, där alla mentalsjuka mördare sitter. mijailo mijailovich sitter där nuförtiden. och mannen med järnspettet i åkeshov sitter där nuförtiden. helt hemskt var det… sen sa han att han har kompisar som har fått barn och ibland om barnen ville sitta i knät på honom så kunde han börja gråta. då började han gråta i radion, och han fick med mig också, precis när tunnelbanan, som var full av hemvändande klämdagsshoppare, passerat islandstorget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.