Sista kapitlet

Det är inte ni, det är jag. Höll jag på att skriva, men det stämmer ju inte. För det är ju inte jag heller.

Det är marknaden, planeten, köphysterin, skönhetsbranschen. Jag har försökt peppa mig själv att fortsätta, motiverad av en lojalitet mot er läsare men också för att jag känt diffusa förväntningar från branschen att fortsätta skriva om skönhet. Med min ”nyfunna” klimatångest ska jag skriva om just deras produkter, för maximal förtroendeboost till deras varumärke. Se där, ett brand som bloggare med klimatångest skriver om. De måste vara ett undantag från alla andra brands. Som jag kan fortsätta konsumera med gott samvete. Och visst finns det undantag; alla självständiga hantverkare som inte backas av giganterna till exempel. Här tänker jag bl.a. på ett nytt svenskt nischparfymmärke jag skrivit om på Insta nyligen, men som jag inte tänker namnge eftersom att detta inlägg ska innehålla ett enda varumärkesnamn.

Hursomhelst. Jag har tappat kärleken. Inget spelar roll längre, allt är samma sak och allt är destruktivt. All konsumtion tär på vårt gemensamma hem och av solidaritet med klimatflyktingar och framtida generationer kan jag inte fortsätta med det här. Jag mår inte bra av det. Jag kan inte göra detta mer. industrin, säljare, sponsrade inlägg, influencer marketing och pressutskick har dödat min kärlek till beauty och hur jag än letar så hittar jag inget motiverande i detta längre. Jag är fullständigt utsliten, min värld är övermättad och både jag och ni behöver en rening som gör att man kan börja om på nytt blad. Med en månad kvar av 2018 har jag bestämt mig för tre saker att göra under nästa år.

Inget mer skönhetsbloggande under 2019. Se ovan.

Inga flygresor under 2019. Jag har redan tjuvstartat med att resa till Paris med tåg, och det gick alldeles utmärkt.

Ingen shopping under 2019. Inga nya kläder, ingen hudvård, inget smink, ingen inredning, ingen elektronik, inget jävla krafs alls, inte ens second hand. Tar nåt slut får det ta slut, går det sönder får det lagas eller slängas. Och så ska jag använda det jag redan har.

Jag är också trött på att behöva peppa och nudgea, eller linda in såna här tankar på ett sätt som ska inspirera och uppmuntra, och absolut undvika att skuldbelägga eller moralisera. Jag tänker att vi är väl för i helvete vuxna människor. Vi måste vara kapabla att förstå ett allvar när vi ser det, och inte hela tiden utgå ifrån våra känslor. Det har aldrig handlat så lite om våra känslor som nu. Tycker man att jag är negativ eller skuldbeläggande kan man vara säker på att det delvis är min avsikt och man får gärna avfölja om man mår dåligt av det.

Skål för nån slags nystart, eller nåt.

”Låt oss andas”, Rue de Reuilly, Paris nov 2018

23 Kommentarer

 1. Creds till dig, så imponerad av att någon äntligen visar på handling och inte bara tomma ord! Ska bli så spännande att följa dig i framtiden (snälla sluta inte skriva bara för att du ger upp ”beautydelen” av bloggen!! Du är för grym och inspirerande för det, älskade att följa tågresan nu senast <3 ). Och håller btw med om beauty-adventskalendrar, kan inte förstå hur jag förut kunde tycka det var sååå lyxigt, liksom mindre lyxigt när man inser att hälften av innehållet inte blir använt och att man har sisådär 2359 stycken handkrämer. Urk. Tack för att du ger mig hopp!

 2. men jaaa, fyfan vad grymt! det här gör mig så peppad och jag hoppas att du kommer att fortsätta blogga och kanske skriva ännu mer på det här temat? typ skriva om ditt shoppingfria år osv (som fru minimalist på minimalisterna.se gjort, tips). läste bloggen många år innan den blev så fokuserad på skönhet som den varit och det har alltid varit du och ditt sätt att skriva som hållit mig kvar. och att du alltid varit politisk mitt uppe i alltihop. kram!

 3. <333333333

 4. Nice!!!!!!!

 5. Tack för allt. Hoppas att du fortsätter blogga och dela med dig av dina tankar, tycker om dina texter och ditt perspektiv. Kram

 6. Grymt, kudos till dig! Brukar påpeka för aningslösa influenser om effekterna av deras flygande men möts bara av hatkommentarer. Senast från Camilla Läckberg och henne följare.

  Du är en förebild.

 7. Jag känner så igen mig i det du skriver, att det dödat kärleken till beauty. Hoppas att du kommer dela med dig av ditt 2019 för det är inspirerande som fan!!

 8. <3<3<3<3

 9. Jag blir så glad av detta. Önskar att fler slutade blunda. Tack fina fina. Låt oss inspirera alla omkring oss att återanvända, välja hållbarhet, konsumera minimalt. Tack igen <3 vi måste bli fler.

 10. Verkligen bra beslut. Det är så sorgligt att läsa om alla som dkriver om smink, mode, resor, lyx mmm på Insta och andra ställen. Vår jord kanske går under pga oss. Så många människor blundar för det, för dom vill leva som vanligt. Vi måste ändra våra beteenden nu, imorgon är det försent.

 11. Vad grym du e!!!

 12. Hurra och heja dig! Hoppas att du fortsätter skriva om vad du gör och dina tankar för jag älskar att läsa det du skriver 🙂 Som T skrev här ovan, det har alltid varit sättet du skriver på som gjort att jag velat läsa 🙂

 13. hittade den här bloggen och tänkte att du kunde tycka det var intressant läsning inför ditt shoppingfria år 🙂 https://caitflanders.com/2016/07/11/two-year-shopping-ban/

 14. All kärlek till dig! Jag blir så glad. Har själv stannat på marken sedan april 2017. Av klimatskäl. Har haft det så bra, så bra ändå. Tågresor till södra Europa är livskvalitet. Överväger nu köpstopp.

 15. Pia Hellgren

  Bästa jag läst på åratal! Nu vill jag också göra så. Är beauty junkie och det är lite patetiskt då alla pengarna kunde gå till vettigare saker och konsumtionen minska eller så borde ordningen på dessa två vara tvärtom… Hur som helst. Skitbra skrivet!

 16. Wow, så inspirerande. ❤ Jag fick också extra mycket klimatångest hösten 2017 och bestämde mig för att köra på ett flygfritt 2018, men i samma veva insåg jag att jag behöver köra flygfritt livet ut. Så nu är jag inne på mitt andra flygfria år, och det känns bra att kunna minska på mina utsläpp så radikalt som det blir när man bara slopar flyget. Flög minst en gång per år mellan 2006-2017 … uff.

  Tack för att du skriver om detta, du inspirerar mig till att ta ännu fler steg till att minska på mitt klimatavtryck. Tack.

 17. Fortsätt att dela med dig om nya upplevelser pga din ”nyfunna klimatångest”. Du behövs som inspirationskälla för många människor och för miljöns skull.

 18. Bra sagt! Jag läste om dig och dina tankar på en bok. Jag är glad över att det fortfarande finns människor som dig. Väldig inspirerande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.